NRK Meny
Normal

Får ikke bygge barnehage nå

Trygge Barnehager AS får ikke bygge i Elkjøps tidligere lokaler i Moss sentrum nå. Det har Fylkesmannen bestemt, etter en naboklage.

Trygge Barnehager AS i Moss

Selskapet Trygge Barnehager vil åpne barnehage i Elkjøps tidligere lokaler i Storgata, kommunen har godkjent planene, men Fylkesmannen har opphevet byggetillatelsen etter en naboklage.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Det er stor mangel på barnehageplasser i Moss sentrum, og politikerne i Moss sa med stort flertall ja til å bruke Storgata 10 som barnehage.

En nabo klaget på mulig støy fra det planlagte uteområdet, og klagen havnet hos Fylkesmannen. Nå er den avgjort.

– Vi må oppheve byggetillatelsen. Ikke på grunn av støyproblemer, men fordi Moss kommune ikke har fulgt lover og regler når vedtaket ble fattet, sier Kathrine Bjørnstad. Hun er direktør for juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Østfold.

Bygget ligger midt i et bolig- og forretningsområde, og er ikke regulert for barnehagedrift.

– Sier Fylkesmannen dermed nei til barnehage i Storgata?

– Nei, det gjør vi ikke, men kommunen må behandle saken på nytt.

Overrasket ordfører vil handle raskt

Ordfører Tage Pettersen ble overrasket da NRK gjorde han oppmerksom på at barnehagebyggingen er stanset av Fylkesmannen.

– Her er det tydeligvis uenighet om politikerne i Moss har gitt dispensasjoner som er brede og gode nok. Nå må vi sette oss ned og finne en konstruktiv løsning som gjør at barnehagen kan realiseres så raskt som mulig. Dette er et viktig barnehageprosjekt, både for barnefamiliene i Moss og for sentrumsutviklingen i Moss, sier Pettersen.

Rådgiver Tor-Hasse Paulsen i Trygge barnehager sier til NRK at de fortsatt gjerne vil åpne barnehage i Storgata i Moss. og at de har bedt om et møte med Moss kommune neste uke. Utover det vil Paulsen foreløpig ikke kommentere fylkesmannens avgjørelse.

Flere kommunale plasser

Målet var å ha den nye barnehagen klar til 2015, men byggingen har trukket ut i tid. Først fordi det var satt av for lite uteareal, så på grunn av naboklager.

Det er foreløpig uvisst hvor omfattende en ny saksbehandling i kommunen blir. Uansett er det for sent å få nye barnehageplasser i sentrum klare til neste barnehageår. Leder av oppvekstutvalget, Sindre Westerlund Mork fra Venstre, sier det er tatt høyde for, med flere kommunale plasser fra høsten.

– Det måtte vi gjøre, fordi vi ikke visste hvor lang tid det tok før denne saken ble ferdig. Dessverre løser det ikke problemet med for få barnehageplasser i sentrum, sier Mork.

Når noen leverer en klage på mulig støy, og det ikke ser ut til å være noe problem, så forventet vi ikke dette!

Sindre Westerlund Mork

Kritiserer Fylkesmannen

Lederen av oppvekstutvalget er svært kritisk til fylkesmannens behandling av barnehagesaken.

– Når noen leverer en klage på mulig støy, og det ikke ser ut til å være noe problem, så forventet vi ikke dette! Det blir som om noen skulle klaget på at jeg satte opp en garasje og fylkesmannen svarte med at garasjen kunne stå, men ikke huset, sier Mork.

– Dessverre er det slik at når noen klager på et byggevedtak, så må Fylkesmannen se på alle sider ved vedtaket, og vi kan ikke gi tillatelse til et tiltak som er i strid med Moss sin egen kommuneplan. Det er vår vurdering, svarer Bjørnstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsatte vannverksak

    Aremark kommunestyre valgte i går å utsette behandlingen av vannverksaken, der 130 aremarkinger fikk en halv ukes frist til å betale nesten 19 000 kroner. Det skriver Halden Arbeiderblad. Politikerne mente at saken var for dårlig utredet.

  • FFK går mot millionunderskudd

    Fredrikstad Fotballklubb kan gå mot et underskudd på 3,7 millioner kroner i 2017, skriver Fredriksstad Blad. Det er sponsor- og billettinntektene som har sviktet denne sesongen. FFK kjemper en hard kamp for å unngå nedrykk fra 1. divisjon.