NRK Meny
Normal

Får dekket utgiftene til rettssaken

Etterlatte og fornærmede med bistandsadvokat får dekket utgifter til reise og opphold under 22. juli-rettssaken.

Ina Strømstad

Tingrettsdommer Ina Strømstad sier at etterlatte har krav på å få dekket utgiftene for å følge rettssaken.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Også tapt arbeidsfortjeneste kan bli dekket. I tillegg kan steforeldre og søsken til avdøde ha rett til godtgjøring, sier tingrettsdommer Ina Strømstad i Oslo tingrett.

– Vitner, fornærmede, etterlatte og en krets rundt dem, har etter loven krav på å få dekket sine utgifter og tapt arbeidsfortjeneste, i den grad man er til stede i retten.

Så langt utgjør disse over tusen personer. Men man får ikke dekket utgifter hvis man følger bevisførsel man selv ikke er en del av, forklarer Strømstad.

– En Utøya-fornærmet eller Utøya-etterlatt som ønsker å følge den delen som knytter seg til Regjeringskvartalet, vil ikke få dekket utgiftene, og motsatt. Det er fordi vi mener at det ikke er rimelig at det offentlige dekker denne delen av forhandlingene, sier hun.

Les også:

– Vanskelig å forutse kostnadene

Erling Moe

Erling Moe sier at det er vanskelig å forutse hvor stor regningen vil bli.

Foto: NRK

Hvor stor sluttregningen vil bli for utgifter knyttet til fornærmede og pårørende, er det umulig å si, sier Erling Moe, avdelingsdirektør for domstolsadministrasjonen.

– Mange av disse utgiftene er regelstyrte utgifter. Hva vitner har krav på, og hva bistandsadvokater og forsvarere har krav på går etter regning, og det er vanskelig å forutse hva dette vil koste på forhånd.

Mandag 16. april starter den største rettssaken Norge har opplevd i moderne tid, der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet mot Norge den 22. juli 2011.

Rettssaken varer fra klokken 09:00 til rundt 15:30 hver ukedag i ti uker fremover.

I tillegg til tre helligdager i løpet av perioden er det også lagt inn to ekstra fridager. Det anslås at dommen vil falle rundt den 20. juli.

NRK dekker rettssaken på radio, TV og nett gjennom hele perioden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tatt i 114 km/t i 80-sone

    Politiet har hatt trafikkontroll med fokus på hastighet i Eidsberg i dag. På fem timer skrev de ut 21 forenklede forelegg. Høyeste målte hastighet var 114 km/t i en 80-sone.

  • Se nyhetene fra Østfold

    Programleder: Renée Nilsen