NRK Meny
Normal

Får bruke Halden-kumlokk på Facebook

Haldenser og kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø ble nektet å bruke Halden kommunes byvåpen på Facebook. Men et bilde av et kumlokk med byvåpnet på var derimot greit.

Jarle Aabø

Jarle Aabø får lov å bruke et kumlokk med Haldens byvåpen på Facebook.

Foto: Johnny Syversen

– Dette er en sak som hører best hjemme på en revyscene, sier Aabø til NRK.no

Bakgrunnen for dette er at Aabø laget en gruppe på Facebook som het «Bytt navn på Halden Fengsel». Han brukte brukte byvåpen som illustrasjonsbilde, men fikk da brev fra juristene i Halden om at han ikke fikk lov til bruke byvåpnet og ble bedt om å fjerne det.

– En skal jo følge lov og orden så jeg fjernet byvåpnet, sier han.

LES OGSÅ:

Fikk tilsendt nytt forslag

– Etter en stund fikk jeg tilsendt et bilde av byvåpnet preget ned i et kumlokk. Under der renner jo kloakken. Det byvåpnet som var preget dette kumlokket var en mulig erstatning for det originale byvåpnet, sier han.

Aabø sendte da en forespørsel til juristene om å kunne bruke et kumlokk med byvåpnet som illustrasjonsfoto og nå har han fått svar.

«Det legges til grunn at henvendelsen knytter seg til bruk av et fotografisk bilde av kumlokket. Denne bruken vurderes i utgangspunktet til å ikke falle innunder regelverket om bruk av Halden kommunes byvåpen. Uansett vurderes denne bruken dit hen at den ikke er egnet til å kunne missoppfattes som representerende for Halden kommune. Bruken er således tillatt,» står det i svaret fra kommunen.

– En kan faktisk ta bilde av kumlokkene og bruke dem på Facebook, t-skjorter og hva nå enn en vil. Det at Halden kommune vil bruke jurister på en slik sak, er meg komplett uforståelig.

LES OGSÅ:

Strenge regler om bruk av byvåpen

– En bør slippe byvåpnet til fri bruk. Det skal kunne brukes i stolthet for å vise hvor man kommer fra.

Det fins ingen egen lov for bruk av byvåpen i Norge, men det er regler som sier at kommunen må godkjenne bruken.

Varaordfører i Halden John Østensvig har tidligere uttalt til NRK.no at kommunen er strenge med hva de lar byvåpenet brukes til.

– Vi ønsker ikke at privatpersoner tar i bruk byvåpenet fordi det kan skape forvirring om hvem som er avsenderen av budskapet.

Men et bilde av et byvåpen i et kumlokk er derimot lov...

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: