NRK Meny
Normal

Fant kongebrev i skolekjeller

Under opprydding i en skolekjeller i Fredrikstad nylig ble det funnet en skinnkoffert med blant annet en rekke brev fra kong Haakon og dagboken til tidligere forsvarsminister Birger Ljungberg.

- Dette er snadder, sier seniorrådgiver Vidar Øverland ved Riksarkivet om funnet av de historiske brevene og dokumentene.

Brev, dagbok og dokumenter

I skinnkofferten som ble funnet i kjelleren ved Christianslund-delen av Frederik II videregående skole, ble det funnet en rekke brev fra kong Haakon, statsminister Johan Nygaardsvold og forsvarsminister Birger Ljungberg samt Ljungbergs dagbok og flere hemmeligstemplede dokumenter knyttet til krigsåras statsbudsjetter, melder Demokraten.

- Snadder

- Dette er ikke hverdagslig kost for oss. Dette er snadder, sier seniorrådgiver Vidar Øverland ved Riksarkivet.

Forsvarsminister Ljungberg (1884-1967) var fra Fredrikstad og arbeidet som adjutant for kong Haakon på 20-tallet.

Lokalhistorikere mener arkivet hans ble overlatt til nabo og skolerektor Anders Eldal da Ljungberg døde, og at dette er grunnen til at papirene befant seg i skolekjelleren.

- Samlingen vil trolig få en egen personarkivkode ved Riksarkivet etter at eiendomsretten til materialet er avklart, opplyser Øverland.

(NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha dobbeltdekkere

    Statens togmateriell-selskap ber om anbud på dobbeltdekkere. Det er Jernbanedirektoratet som har pålagt selskapet å innhente tilbudet, fordi de mener toetasjes tog skal øke kapasiteten på pendlerstrekningene på Østfoldbanen. Det melder Dagens næringsliv. Fristen for å levere tilbud blir trolig rundt årsskiftet.

  • Ny klubb for Jøndal

    Håndballspilleren Magnus Jøndal fra Hobøl skal spille for den tyske storklubben Flensburg-Handewitt neste sesong. Det melder dansk TV2. Jøndal spiller nå for den danske klubben GOG, men reiser over grensa til Tyskland neste sesong.

    Magnus Jøndal, ØIF Arendal
    Foto: Sander Heggheim/NRK