NRK Meny
Normal

– Vi ble ganske redde

12 år gamle Ella Egnell og to venninner kom over det som trolig er den største maneten som er funnet i svensk skjærgård.

Lungemanet

Ella Egnell forteller at hun trodde hun fant en sten, men så viste det seg å være en lungemanet.

Foto: Ella Egnell

Kjempemaneten, som er en meter lang og med en diameter på en halv meter, lever vanligvis ved kysten i England, men nå fløt den i land i Fjällbacka cirka en time fra Svinesund.

Maneten så slimete ut, men var kjempehard å ta på

Ella Egnell

– Visste ikke hva det var

Ella Egnell var sammen med søstrene Vera og Olga Niemandius da hun fant maneten.

I et intervju med P4 Väst forteller hun at de først trodde det var en stor stein.

– Vi ble ganske redde ettersom vi ikke visste hva det var, forteller Ella Egnell.

Maneten, som er en Lungemanet, er en vanlig art i Middelhavet, langs Frankrikes vestkyst, ved de britiske øyer og i den sørlige delen av Nordsjøen.

Lungemanet

Lungemaneten er vanligst langs De britiske øyer og i Middelhavet.

Foto: Ella Egnell

I vårt land er den en gjest på Sør- og Vestlandet om seinsommeren og høsten. Den kan bli opptil 90 cm i diameter, og har en blåfiolett kant på klokken.

– Trodde den var død

Ella Egnell forteller videre at de gikk bort og klappet på maneten.

– Maneten så slimete ut, men var kjempehard å ta på, forklarer hun.

Marinbiolog Matz Berggren forteller til P4 Väst at det ikke er uvanlig at Lungemaneten driver mot Sverige på denne tiden av året, og mener maneten er en av de største manetene som er funnet i svenske farvann.

– Vi trodde den var død, men den svømte av gårde igjen, sier Ella Egnell.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Prøvde å smugle butikkinnredning

    En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.