Familie avslørt av millionbiler og nye hus – 150 vitner avhørt

Fine biler, dyre innkjøp og nye boliger førte til væpnet politiaksjon mot en familie i Halden. Nå er fire personer siktet for bedrageri og heleri av flere millioner kroner.

Heleri-saken i Halden

Politiet var bevæpnet og hadde ansiktene sine skjult da de gikk til pågripelse av de fire familiemedlemmene. Familien kom i politiets søkelys på grunn av en livsstil som ikke sto i stil med inntektene.

Foto: NRK / Privat

I midten av oktober gikk politiet til en væpnet aksjon med maskerte tjenestemenn på en adresse i Halden.

I etterkant har politiet avhørt over 150 personer i saken.

Det har dannet seg et bilde av en familie som har hatt høyt forbruk og svært lav inntekt. Siden 2013 har ingen av de fire siktede tjent mer enn 240.000 kroner i året. I flere år hadde to av dem en samlet inntekt på null kroner.

Likevel har de eid minst 12 biler i Norge og Sverige. En av bilene, en Mercedes fra 2015, hadde en prislapp på over en million kroner.

– Politiet mener at de siktede har skaffet seg eiendeler som er verdt mer enn de har råd til. Det inkluderer blant annet denne bilen, som det er tatt beslag i, sier leder Christian Berge ved avsnittet for organisert kriminalitet i Øst politidistrikt.

Politiet mistenker at de har fått pengene gjennom straffbare handlinger.

Den siktede familien:

Silhuett, kvinne

Mor (59): Kvinnen flyttet fra Jugoslavia på 90-tallet. Hun har en tredje sønn som ble skutt og drept i Kosovo i 2012.

Silhuett, mann

Sønn (25): Mannen har flyttet mellom Norge og Sverige. Han har blitt domfelt i Norge en rekke ganger. Han har også blitt dømt i Sverige.

Silhuett, mann

Sønn (32): Mannen har flyttet mellom Norge og Sverige i flere år. Han er tidligere domfelt for en rekke forhold, inkludert grov vold.

Silhuett, kvinne

Eks-samboer (28): Kvinnen har et lite barn. Hun skal ha endt forholdet til den medsiktede 32-åringen før de ble pågrepet.

Mottok millionlån fra flere banker

Familien ble pågrepet tidligere i høst i en væpnet og maskert aksjon.

– Det er trusselvurderinger og taktiske årsaker som ligger bak avgjørelsen om bevæpning, sier Berge.

Sønnene er tidligere domfelt for flere tilfeller av grov vold og trusler. Tre av de siktede er også siktet for å ha brukt forfalskede dokumenter til å motta lån på flere millioner kroner fra flere banker.

Det var Halden Arbeiderblad som først omtalte siktelsene.

Familieaffære

Advokat Harald Otterstad forsvarer kvinnen i 20-årene. Han sier at kvinnen nekter straffskyld.

– Hun sier at mannen har hatt inntekter og styrt økonomien. Hun har ikke kjent detaljene rundt det.

Morten Furuholmen forsvarer den 32 år gamle mannen.

– Han har gitt forklaring og er uenig i en del av punktene, men jeg kan ikke kommentere saken utover det, sier han.

Flere av de 3500 sidene med dokumenter i saken er taushetsbelagt, og alle involverte er forsiktige med å uttale seg.

Heleri-saken i Halden

En familie i Halden er siktet for bedrageri og heleri av flere millioner kroner.

 • 16. oktober
  Politiet aksjonerer

  Tre personer blir pågrepet på adressen mens en fjerde person blir pågrepet et annet sted på Østlandet. Alle fire blir siktet for heleri. De varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud.

 • 9. november
  Mor løslatt

  Mora i familien blir løslatt på grunn av bevisets stilling og dårlig helse.

 • 14. november
  Forlenget varetekt for brødrene

  De 32 og 25 år gamle brødrene får forlenget varetekten med fire uker. Den 28 år gamle kvinnen blir begjært løslatt av tingretten på grunn av omsorgen for barnet sitt. Avgjørelsen blir anket av påtalemyndighetene.

 • 11-12. desember
  Varetekten blir forlenget på nytt

  Brødrene får fire nye uker i varetekt. Den 28 år gamle kvinnen får også fire nye uker. Det legges dermed mer vekt på faren for bevisforspillelse enn for omsorgen for barnet.

Nettverk

– Etterforskningen er pågående, og den opprinnelige siktelsen er utvidet. Vi forventer å holde på med dette ut i 2019, sier leder Christian Berge ved avsnittet for organisert kriminalitet i Øst politidistrikt.

Politiet vil ikke kommentere totalsummen familien skal ha tilegnet seg av hensyn til etterforskningen. Men politiet har tatt hefte på seks millioner kroner i de to boligene, fem biler og flere dyre eiendeler.

Etterforskerne går nå familien nærmere i sømmene.

– Dette er omfattende etterforskning av heleri, og mange blir avhørt for å ettergå alle grenene. I mange av sakene er det flere som er involvert, og i flere grupperinger. Hvem som er ringleder, varierer fra sak til sak, sier Berge.