NRK Meny
Normal

Svensketurene blir dyrere, arbeidsplasser blir sikrere

Fra torsdag til fredag ble 100 svenske kroner en krone dyrere. Og norske kroner faller i forhold til dollar og euro også. Svenskehandel og ferieturer blir dyrere, men for dem som har sitt arbeid i eksportbedrifter blir arbeidsplassene sikrere.

Grensehandel

Vi får mindre igjen for norske kroner på svensk side av grensen.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

Torsdag var det møte i OPEC, organisasjonen for oljeproduserende land. Resultatet av det møtet får konsekvenser for folk flest i Østfold. Det ble bestemt å ikke redusere oljeproduksjonen i verden.

Vedtaket slo umiddelbart ut på oljeprisen og dermed på kursen på norske kroner og hovedindeksen på Oslo Børs. Oljeprisen kan være lav en god stund fremover.

Fordeler og ulemper

Professor i økonomi ved UiO, Steinar Holden.

Professor i økonomi ved UiO Steinar Holden.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Det kan bety en lavere reallønnsvekst, og det er noe alle vil tape på, sa professor i økonomi ved Universitetet i Oslo Steinar Holden til Dagsrevyen fredag.

Han la til at det kan føre til lavere rentenivå i Norge, noe de med boliglån vil kunne nyte godt av. På den annen side blir ferieturene utenlands dyrere.

Fra torsdag til fredag ble 100 svenske kroner en krone dyrere. Kursen gikk opp fra 92,83 på torsdag til 93,86 på fredag. Med andre ord en prisstigning på en prosent over natten på de varene østfoldingene drar over grensen for å handle.

Svenskekrona svinger

Vi østfoldinger har vel vent oss til at kursen på svenske kroner svinger en del. I november for to år siden var den 85,24. Et år senere i november i fjor var den 92,40. I januar i år var den i snitt 95,10. Det viser statistikken fra Norges Bank.

Ferieturer til «euroland» har blitt jevnt og trutt dyrere de siste årene: Kursen har steget fra 7,40 i november 2012 til 8,70 nå på fredag, en økning på 17,5 prosent i løpet av to år.

Dollaren har gått enda mer opp de siste årene, fra 5,72 i november 2012 til 6,79 på fredag. Det er en økning på nær 22 prosent.

Trygger arbeidsplassene

Men om utenlandshandel og ferieturer blir dyrere, kan det bety tryggere arbeidsplasser for dem som arbeider i eksportindustrien:

– Som følge av at Jøtulgruppen har en stor del av omsetningen i utenlandsk valuta ser vi positivt på kronesvekkelsen. På den annen side så får vi økte kostnader som følge av at en del av våre kostnader også er i utenlandsk valuta. Men nettoeffekten er utvilsomt positiv. Vi gleder oss slik sett over en svakere norsk krone, sier finansdirektør Øyvind Sandnes ved Jøtul A/S på Kråkerøy i Fredrikstad.

Øyvind Sandnes

Finansdirektør Øyvind Sandnes ved Jøtul A/S i Fredrikstad.

Foto: NRK

– Betyr det at arbeidsplassene blir sikrere også?

– Isolert sett vil en svakere norsk krone styrke konkurranseevnen til Jøtul og indirekte også arbeidsplassene, sier Sandnes. Han ser positivt på utsiktene for 2015, men ønsker at det blir kaldere i været.

Valutautvikling

Tidspunkt

Svenske kr.

Euro           

Am.dollar    

November 2012

85,24

7,40

5,72

November 2013

92,40

8,20

6,08

28. november 2014

93,86

8,70

6,97

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: