NRK Meny
Normal

Færre dropper ut av videregående

Antallet elever som slutter uten å fullføre videregående skole i Østfold er kraftig redusert i løpet av fem år.

Halden videregående skole, Porsnes

Porsnes videregående skole i Halden og de andre videregående skolene i fylket opplever en hyggelig utvikling.

Foto: Rainer Prang / NRK

For fem år siden sluttet rundt 8 prosent av fylkets 11.000 elever i løpet av et skoleår. I skoleåret 2012–13 var andelen 2, 8 prosent.

Leder av opplæringskomiteen i Østfold, Inger Christin Torp, mener det nå går rett vei:

– Vi er ikke i mål, ikke på noen måte. Men dette er det første femårsparameteret siden vi satte inn denne tiltakspakken, denne kraftpakken for læring, forteller Torp.

Sosiallærer og skolefrokost

Tiltakene som er satt inn er mange. Blant annet har skolene et samarbeid med NAV om sosiallærer, slik at ungdom som sliter utenfor skolen får hjelp.

– Sommerskole, frukt og grønt i skolen og tilbud om frokost har nok også effekt, tror Torp.

Henrikke Bugdø-Aarseth

Elevombud Henrikke Bugdø-Aarseth.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Elevombud i Østfold, Henrikke Bugdø-Aarseth mener det er fler ting som har ført til at elever fullfører et skoleår.

– Den ene biten er jo selvfølgelig lærerne: At det er innsats for dem, at de får videreutdannelse og god oppfølging sånn at de også har en faglig tyngde og trygghet. Så er jo også den siden jeg arbeider mest med: Læringsmiljøet for elever og lærlinger. Jeg håper at det arbeidet vi gjør der er med på også å gjøre at de trives og fortsette på skolen, sier Bugdø-Aarseth.

Men det er fortsatt mange som ikke fullfører. Av elevene som begynte på videregående skole i 2008 var det drøyt tre av ti som ikke klarte å fullføre i løpet av periode på fem år. Men, det er en bedring fra tidligere.

Inger-Christin Torp

Inger-Christin Torp.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

For å få flere til å fullføre planlegger fylkeskommunen og kommunene et samarbeid for å sikre at ungdom har gode nok lese-, skrive- og regneferdigheter når de begynner på videregående skole.

– Så er det selvfølgelig viktig å ha såpass kunnskap om eleven når de kommer til videregående om hvor de står hen, at vi kan tilpasse undervisningen på best mulig måte, sier Torp.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 23.600 i gebyr etter overlast

    Et tømmervogntog ble stanset av Statens vegvesen under en kontroll i Mysen i dag. Vogntoget hadde 6,8 tonn overlast. Maks tillat er 60 tonn. Vogntogføreren fikk 23.600 kroner i overlastgebyr.

  • Islandsk landslagsspiller til 08

    22 år gamle Orri Sigurdur Omarsson har signert en treårskontrakt med Sarpsborg 08. Midtstopperen debuterte på Islands A-landslag i januar.

    Orri Sigurdur Omarsson
    Foto: Sarpsborg 08