NRK Meny
Normal

Færre plasser til Strömstadpartiet

Strømstadpartiet, som tidligere har erklært at de mener nordmenn har for stor innflytelse i Strömstad, har gått kraftig tilbake i årets valg.

Strömstad

Strömstadpartiet hadde 11 representanter i kommunestyret i Strømstad, men etter gårsdagens valg ser det ut til at partiet bare får fem folkevalgte inn i kommunestyret.

Foto: Rainer Prang / NRK

Strömstadpartiet kom som en rakett ved valget i 2006, mye fordi de mente at nordmenn fikk for stor innflytelse i Strömstad og Bohuslän, på grunn av storoppkjøp av hytter og sommerhus.

Partiet hadde 11 representanter i kommunestyret i Strømstad, men etter gårsdagens valg ser det ut til at partiet bare får fem folkevalgte inn i kommunestyret.

LES OGSÅ:

Miljøpartiet frem

Miljøpartiet har gjort et godt valg i Strömstad. På landsbasis gikk de frem to prosent, mens de i Strömstad gikk frem hele 5,5 prosent.

Det betyr at de får inn tre representanter i kommunestyret i Strömstad.

– Forrige gang stilte Miljøpartiet liste sammen med Strömstadpartiet, men nå har de stått for seg selv. Det er forklaringen på hvorfor de har gått så mye frem, og Strömstadpartiet såpass mye tilbake, sier Susanna Viktorsson, som er journalist i Sveriges Radio.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Kan gå mot maktskifte

Strömstadpartiet kan allikevel komme til å spille en avgjørende rolle med tanke på et mulig maktskifte i kommunen.

– Hvis Strömstadpartiet, som befinner seg i en slags vippeposisjon, vender seg mot Moderatarne, kan det gå mot et maktskifte, sier Viktorsson.

Strömstadspartiets leder, Sven Moosberg, utelukker ikke at det kan skje.

– Vi har aldri hatt noen uoverstemmelser med Moderaterna og med Kristdemokraterna, heller ikke med Miljöpartiet, sier Moosberg til Sveriges Radio.

Ordføren har troen

Ordfører i Strömstad, Ronny Brorsson (Sosialdemokraterna), regner med at han beholder makten. Sosialdemokraterna gjorde et svært godt valg i Strömstad, i motsetning til på landsbasis.

– Nå skal vi starte samtaler med de andre partiene, men jeg er ganske sikker på at vi skal få til en flertallsallianse her, sier Brorsson til NRK.no.

Sverigedemokratarne, som gjorde et godt valg på landsbasis , får inn én representant i det nye kommunestyret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ronnie Brorsson er ordfører i Strömstad

Ronnie Brorsson er ordfører i Strömstad.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Usikkert i Årjäng

Også i Årjäng er det usikkert om det blir skifte av ordfører.

I grensekommunen til Marker har Senterpartiet gått kraftig tilbake og mister seks mandater i kommunestyret.

Det nye, lokalpartiet, Nordmarkspartiet, har fått drøyt fem prosent av stemmene i Årjäng.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.