Hopp til innhold

Færre granbarkbiller

Det er registrert synkende bestand av granbarkbiller i Østfold i 2007, sammenlignet med i fjor. Våt sommer kan være årsaken.

Barkbille

Kald og våt sommer kan være grunnen til at barkbillebestanden er sterkt redusert i Østfold. Barkbillebestandene i Trøndelag og Nordland har vist en økende trend fram til i år og vil trolig øke ytterligere etter den varme sommeren i 2007, viser undersøkelsen fra Norsk institutt for skog og landskap.

Foto: Skogforsk

En undersøkelse gjennomført av Norsk institutt for skog og landskap av barkbillebestanden viser at det er registrert en nedgang på 21% i førsøksfellene i 2007 sammenlignet med 2006 i Østfold.

En regnfull sommer østafjells ga nedgang i barkbillefangstene sammenlignet med fjorårets varme sommer.

Men sammenlignet med 2005 er det en svak økning i antallet barkbiller, skriver Fylkesmannen i Østfold på sine nettsider.

 

Legger skogen død

Stor granbarkbille har masseutbrudd enkelte år. I tilfeller der mange trær har blitt felt av vind eller mennesker, og det ikke har blitt ryddet, kan de formere seg og bli til et skadedyr.

På begynnelsen av 1980-tallet skjedde et slikt masseutbrudd i Norden, og enorme skogområder ble skadet av barkebillene.

Norske forskere klarte å finne "formelen" til luktstoffet billene skiller ut, og dette luktstoffet klarte de å produsere kjemisk. Stoffet ble plassert i feller, som ble satt ut i skogen.

Dette medførte at alvorlige barkbilleangrep på skogen ble redusert. Men fellene fanget også masser av barkbillenes naturlige fiender, og enkelte mener at de neppe var til så stor hjelp i å desimere granbarkbillens bestand.

 

Skogskader

En av grunnene til at barkbillen formerer seg raskt er at nedblåst eller hogd skog blir liggende lenge. Da kan det komme masseutbrudd av barkbiller og frisk skog dør.

Foto: Bjørnflaten / Scanpix

Ny type funnet i Sarpsborg

NRK Øsfold meldte i mai i år om funn av en ny type barkbille på Borregaards kai for importtømmer i Sarpsborg.
 
Forskere var uroet over funnene, og i og med at den nye typen barkbille ikke gikk i fellene som var satt opp, var det usikkert hvor stort omfang det var av billene.

 - Det er grunn til å være på vakt mot nykommeren, som også har vist at den kan overvintre i Norge, sa forsker Pål Krokene ved Norsk institutt for skog og landskap til NRK i mai.

Tømmerprøver tatt av tømmer som losses ved Borregaards kaianlegg, har flere ganger vist den nye barkbillesorten Ips amitinus. Selv om billearten så langt ikke har gjort påviselige skader kan det få alvorlige konsekvenser, dersom den kommer i samspill med den norske granbarkbillen.

- Forskerkollegaer ved Norsk institutt for skog og landskap har vist at man kan få et samspill mellom granbarkbillen og denne nye arten. De to billetypene kan forsterke effekten av hverandre, og vi kan få utbrudd vi ellers ikke hadde fått hvis vi kun hadde granbarkbillen i systemet, sier Krokene.

Med et mildere klima kan situasjonen i skogen bli dobbelt så ille. 

Som på 70-tallet i Midt-Norge

Barkbillebestandene i Trøndelag og Nordland har vist en økende trend fram til i år og vil trolig øke ytterligere etter den varme sommeren i 2007, viser undersøkelsen fra Norsk institutt for skog og landskap.

Nivået i disse fylkene er for tiden blant de høyeste i landet, og i Nord-Trøndelag må vi tilbake til slutten av 70-tallet for å finne høyere verdier.

Trøndelag og Nordland har store skogressurser med en høy andel av eldre skog som ikke har vært utsatt for omfattende barkbilleutbrudd i kjent tid.

Det er behov for bedre modeller for å kunne forutsi hvordan bestandene av granbarkbiller vil utvikle seg i nordlige skogområder, og for å undersøke hvilke egenskaper ved skoglandskapet som er viktigst for utformingen av et klimatilpasset skogbruk i fremtiden.