NRK Meny
Normal

Færre smugler fyrverkeri over grensen

– Det er ikke lønnsomt lenger, mener tollsjefen på Svinesund.

Fyrverkeri

Tollerne på Svinesund har beslaglagt mindre fyrverkeri i år enn tidligere år. Illustrasjonsfoto.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Billig fyrverkeri i Sverige og strenge norske regler har skapt travle dager for tollerne på grensa i dagene før nyttårsaften de siste årene, spesielt etter 2008 da det ble forbudt med styrepinneraketter her i landet.

– Det er en nedgang fra tidligere år, så det er nok veldig mange som forholder seg til regelverket og faktisk ikke tar med seg ulovlig fyrverkeri, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst til NRK.no.

– Samme prisnivå

Wenche Fredriksen

Kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst sier at de svenske fyrverkeri-reglene har blitt like strenge som de norske.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Ifølge tollsjefen på Svinesund har svenskene nå blitt like strenge som her hjemme, og det er heller ikke mye å spare.

– Det er vel stort sett det samme som nå er forbudt i begge land, samtidig som prisnivået nå er det samme i Norge og Sverige. Og sier hun til NRK.no.

Selv om tollerne først og fremst jakter på narkotikasmuglere, er de ekstra nøye med å sjekke om fyrverkeri ligger blant handleposene.

Tror folk gambler

For det er forbudt å ta med fyrverkeri over grensa uten spesiell tillatelse.

De få beslagene som er gjort så langt, er først og fremst familiepakker – og Fredriksen tror folk gambler selv om de vet det er forbudt.

– Noen tar nok en sjanse når de først er og handler i Sverige, og det er fristende å kjøpe med fyrverkeri. Andre er klare over det og håper at de ikke skal bli stoppet.

Fyrverkeri

Det er forbudt å ta med fyrverkeri over grensa uten spesiell tillatelse.

Foto: Kristian N Berentzen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Finne klar for FFK

    Den finske midtstopperen Mikko Vitikko er klar for Fredrikstad fotballklubb. Det skriver Fredriksstad Blad. Finnen har prøvespilt for FFK, og overbeviste såpass at han ble tilbudt en toårskontrakt.