NRK Meny
Normal

Færre smugler fyrverkeri over grensen

– Det er ikke lønnsomt lenger, mener tollsjefen på Svinesund.

Fyrverkeri

Tollerne på Svinesund har beslaglagt mindre fyrverkeri i år enn tidligere år. Illustrasjonsfoto.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Billig fyrverkeri i Sverige og strenge norske regler har skapt travle dager for tollerne på grensa i dagene før nyttårsaften de siste årene, spesielt etter 2008 da det ble forbudt med styrepinneraketter her i landet.

– Det er en nedgang fra tidligere år, så det er nok veldig mange som forholder seg til regelverket og faktisk ikke tar med seg ulovlig fyrverkeri, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst til NRK.no.

– Samme prisnivå

Wenche Fredriksen

Kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst sier at de svenske fyrverkeri-reglene har blitt like strenge som de norske.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Ifølge tollsjefen på Svinesund har svenskene nå blitt like strenge som her hjemme, og det er heller ikke mye å spare.

– Det er vel stort sett det samme som nå er forbudt i begge land, samtidig som prisnivået nå er det samme i Norge og Sverige. Og sier hun til NRK.no.

Selv om tollerne først og fremst jakter på narkotikasmuglere, er de ekstra nøye med å sjekke om fyrverkeri ligger blant handleposene.

Tror folk gambler

For det er forbudt å ta med fyrverkeri over grensa uten spesiell tillatelse.

De få beslagene som er gjort så langt, er først og fremst familiepakker – og Fredriksen tror folk gambler selv om de vet det er forbudt.

– Noen tar nok en sjanse når de først er og handler i Sverige, og det er fristende å kjøpe med fyrverkeri. Andre er klare over det og håper at de ikke skal bli stoppet.

Fyrverkeri

Det er forbudt å ta med fyrverkeri over grensa uten spesiell tillatelse.

Foto: Kristian N Berentzen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To fikk forelegg

    To personer fikk forenklet forelegg fordi de kjørte for fort i Kurlandveien i Sarpsborg hvor Up hadde kontroll i formiddag. Høyeste hastighets som ble målt i 50-sonen var 62 km/t.

  • Økobonde skeptisk til fôrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.