NRK Meny
Normal

Har få midler i kampen mot dieseltyverier

– Mange av sakene vil bli henlagt hvis vi ikke har vitneobservasjoner eller tekniske spor, sier krimsjef Ivar Prestbakken.

Ivar Prestbakken, krimsjef Fredrikstad

Ivar Prestbakken, krimsjef i Fredrikstad.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Ifølge Lastebileierforbundet øker omfanget av profesjonelt dieseltyveri kraftig.

Hele 64 prosent av medlemmene i Norges Lastebileierforbund svarer i en undersøkelse at de har opplevd dieseltyveri. Bare 43 prosent mener det er noen vits i å anmelde tyveriet til politiet.

Krimsjef i Fredrikstad, Ivar Prestbakken, sier det sikkert er delte meninger om hvorvidt politiet gjør nok for å stanse tyveriene.

– Vi mener at vi foretar en real prioritering i forhold til hva som er mulig å oppklare. Vinningskriminalitet er vanskelig å oppklare. Det har vi aldri lagt skjul på, sier Prestbakken.

– Mange av sakene vil bli henlagt hvis vi ikke har vitneobservasjoner eller tekniske spor. Men jeg sier jo ikke da at saken er glemt. Den er arkivert og vil bli tatt opp igjen hvis vi får nye opplysninger i saken, legger han til.

– Skaff lys med bevegelsessensor

Det er vanskelig for lastebilsjåførene å hindre diseltyverier, ifølge Lastebileierforbundet. Hvis de låser dieseltankene får de nemlig et enda større problem.

Lastebilsjåfør Arild Standerholen

Arild Standerholen i Standerholen Transport har sluttet å låse tanken- for å unngå at den blir ødelagt.

Foto: Birger Kjølberg

– Med låst tank bryter de seg inn gjennom veggen på tanken og pumper opp diesel i tanken på sin egen bil. Så kjører de av gårde. Fort, rått og effektivt, forklarer Erik Rynning.

Krimsjefen i Fredrikstad råder sjåførene til å tenke seg om hvor de parkerer når de for eksempel skal ta døgnhvilen.

– Hvis man har et område med anleggsmaskiner hvor man oppbevarer store dieselmengder kan det være hensiktsmessig å gjerde det inn, mener Prestbakken.

– Eventuelt kan man gå til anskaffelse av lys med bevegelsessensor, kameraovervåkning, slike ting som gjør at man i alle fall sikrer seg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Moi og Tarik på landslaget

    Både Tarik Elyounoussi og fetteren Mohamed Elyounoussi er tatt ut i Norges A-landslagstropp. Tarik har vært skadet i sesongoppkjøringen til Olympiakos, men har trent for fullt i to uker. – Han har egenskaper vi trenger, sa hovedtrener Lars Lagerbäck på pressekonferansen i dag. Kvalik-kampene mot Aserbadjan og Tyskland spilles 1. og 4. september.