NRK Meny
Normal

– Det blir smertefullt, fryktelig og kanskje litt moro

Even Klund har lagt ned 500 treningstimer siden november. I morgen går han løs på det som kalles verdens hardeste triatlon.

Isklar Norseman Xtreme Triathlon 2013

Det er en ekstremt tøff dag som venter de 250 deltakerne av Norseman Xtreme Triathlon. Her fra konkurransen i 2013.

Foto: Dag Oliver / NXTRI

1,9 kilometer svømming, 180 kilometer på sykkel, og 42,2 kilometer med løping. Det er hva som venter de 250 deltakerne av Norseman Xtreme Triathlon når konkurransen starter lørdag klokken 05.00.

Etter flere måneder med hardtrening er Even Klund klar for å ta for seg sitt livs utfordring.

– Fra november og til nå har jeg trent rett i overkant av 500 timer. Jeg er ganske trygg på at jeg er godt forberedt, sier Klund.

Halverer svømmedelen

Uansett vær og vind - politimannen fra Østfold har lagt ned enorme mengder trening for å være forberedt på hardkjøret som venter.

Even Klund

Even Klund frykter han har trent i litt for varmt vann i sommer. I Eidsfjorden er det meldt om 11 grader i vannet.

Foto: Tomas Berger/NRK

– Med den sommeren som har vært i Norge, så har jeg ikke hatt så mye valg. Det har enten vært regn eller vind og kaldt. Det er bare å holde i gang.

Men badetemperaturene i Østfold ligger på 16-17 grader om dagen. Noe som er litt for varmt.

– Siste temperaturmåling fra Eidsfjorden er 11 grader. Jeg skulle gjerne hatt litt kaldere sommer og badevann, ler han.

I dag kom imidlertid beskjeden om at svømmedelen av Norseman kuttes ned på i årets konkurranse. Svømmingen halveres og blir «kun» 1900 meter, nettopp på grunn av det kalde vannet.

Til helga arrangeres norseman xtreme triathlon, som er verdens hardeste triathlon. En som har tatt utfordringa er Even Klund, som er godt forberedt til styrkeprøven.

Video: Tomas Berger/NRK

– Blir kanskje moro

43-åringen har vært i Norgeseliten i sykkel i mange år. Han har gått Birkebeinerrennet og Vasaloppet. Men selv om han har opplevd mye, så blir triatlon en ny utfordring.

– Jeg blir motivert og trigget av litt ekstreme ting. Man vet ikke hva som venter, og målet om å komme seg gjennom og mestre det ukjente og ekstremt krevende, det trigger meg, sier han.

Og erfaringen fra sykkelsetet kan være en stor fordel for Klund. Det er nemlig kun de 160 første etter syklingen som får begynne på den 42,2 kilometer lange løpeturen opp til målgang på toppen av Gaustadtoppen - 1850 meter over havet.

– Jeg har jobbet mye mentalt for å være forberedt på det som kommer der. For der blir det ekstremt hardt, og helt sikkert smertefullt og fryktelig. Men kanskje også moro og litt glede, smiler han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.