NRK Meny
Normal

Østfold-flyplass skal inspirere Europa

Etableringen av Moss lufthavn Rygge skal presenteres som en suksesshistorie og et forbilde for andre europeiske regioner.

Moss Lufthavn Rygge
Foto: NRK

På to og et halvt år har Moss lufthavn Rygge vokst fra null til 1,5 millioner passasjerer.

Samferdselspolitiker i Østfold fylkeskommune, Per Inge Bjerknes, reiser fredag til Brüssel for å vise fram Rygge for europeiske kolleger.

- I Østfold har vi stått sammen om å få til en regional lufthavn, og samarbeider om å bruke Rygge som en motor for regional utvikling. Det er andre regioner i Europa interessert i å høre om, hevder Bjerknes.

Per Inge Bjerknes

Samferdselspolitiker Per Inge Bjerknes (Sp), reiser til Brüssel for å skryte av Rygge.

Foto: Senterpartiet
Europeiske regioner

Bjerknes leder en internasjonal arbeidsgruppe som har som mål om å styrke de regionale lufthavnene i Europa.

Moss lufthavn Rygge regnes for å være den sterkest voksende flyplassen i Europa i øyeblikket.

- Derfor er Rygge et eksempel til etterfølgelse for andre europeiske regioner, sier Bjerknes - også i et miljøperspektiv.

Kortere vei til flyplass

- Det handler om hvor man skal ha den flytrafikken som eksisterer, og i det bildet er de regionale flyplassene gunstigere, ved at man reiser kortere før man er ved lufthavnen, sier Per Inge Bjerknes.

– Men, vil ikke flere og større regionale lufthavner skape mer flytrafikk og dermed mer forurensing?

- Jo, det er klart at man samtidig må regulere den totale flytrafikken, og sørge for at det stilles strengerer miljøkrav til utslipp fra flyene, sier Bjerknes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsatte avgjørelse om navnendring

    Kommunestyret i Eidsberg valgte i går å utsette avgjørelsen om nytt navn for handelsområdet ved Slitu, skriver Smaalenenes Avis. Forslaget om å kalle det for Mysen handelspark Slitu har fått kraftig kritikk fra beboerne i området som mener det ikke har noe med Mysen å gjøre.

  • Veien ryddet etter trafikkuhell

    Bilene er fjernet etter et trafikkuhell på riksvei 111 ved Vesten i Fredrikstad. En bil kjørte på en annen bakfra, men det skal ikke ha vært personskader.