Etterlyst innbruddstyv dukket opp på Rygge

En litauisk mann i slutten av 20-årene er mistenkt for å ha medvirket til åtte villainnbrudd i Østfold i løpet av en helg i mars.

Moss Lufthavn Rygge

Mannen ankom Moss lufthavn Rygge med fly fra Italia, og er nå varetektsfengslet i fire uker.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Onsdag ble mannen pågrepet på Moss lufthavn Rygge da han ankom Norge med flyet fra Bergamo i Italia. Da hadde han vært etterlyst internasjonalt de siste månedene.

– Han var etterlyst av oss fordi han var mistenkt for en lang rekke grove tyverier her i distriktet, sier politiadvokat John Skarpeid til NRK.no.

Politiadvokat John Skarpeid

Politiadvokat John Skarpeid forteller at DNA-spor på ett av åstedene knytter mannen til innbruddene.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Fredag ble han fremstilt for fengsling i Moss tingrett, og politiet fikk medhold i å holde ham i varetekt i fire uker med brev- og besøksforbud.

Fant DNA-spor

Innbruddene skjedde i løpet av en helg i midten av mars i år, i områdene øvre Lande i Sarpsborg og Sellebakk/Torp.

Én av fellesnevnerne er at tyvene brukte samme fremgangsmåte ved alle innbruddene, ved å fjerne lister rundt vinduene for å ta seg inn.

– I disse innbruddene ble det tatt både kontanter, mye gull og andre gjenstander som datautstyr. Han er mistenkt for å ha begått alle disse innbruddene, sier Skarpeid.

Politiadvokaten forteller at et sentralt bevis i saken er at den litauiske mannen hadde lagt igjen DNA-spor på ett av åstedene.

– Personen var registrert i vårt DNA-register, og ved å sammenlikne spor vi fant på åstedet med registrene våre dukket hans navn opp.

Etterforsker videre

Mannen ble avhørt torsdag, og samtykket til fengslingen. Men ifølge Skarpeid erkjenner han ikke straffskyld. Politiet etterforsker nå saken videre for å bringe på det rene om han likevel kan tiltales for alle åtte innbruddene.

– Det er det etterforskningen skal kartlegge, hans tilknytning til disse innbruddene og om han eventuelt har medvirkere til selve tyveriene.

– Vi ønsker selvfølgelig også å få avklart hvor disse gjenstandene har tatt veien, sier politiadvokaten.