Hopp til innhold

Etterlatt etter 22. juli: – Jeg tenkte bare «stakkars skuespiller»

Unni Espeland Marcussen mistet datteren Andrine på Utøya 22. juli. – Historien må fortelles, men jeg er usikker på om tidspunktet er rett, sier hun om filmen om terroren.

Unni Espeland Marcussen

Unni Espeland Marcussen har forsonet seg med at det vil bli skrevet flere bøker og laget filmer om terrorhendelsene 22. juli. Hun mistet selv datteren på Utøya.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

De første scenene til spillefilmen «Norway» om terrorangrepene 22. juli spilles inn på Håøya utenfor Tønsberg denne uken.

Unni Espeland Marcussen i støttegruppa i Østfold etter 22. juli-hendelsene føler at filmen kommer for tidlig, men har likevel forsonet seg med tanken på at den kommer.

Hun mistet selv datteren Andrine Bakkene Espeland på Utøya i 2011.

– Det har gått over seks år, men for oss som ble rammet føles det som om det var i går. Så jeg er veldig usikker på om tidspunktet er riktig. For mange vil det være altfor tidlig. Samtidig tenker jeg at historien også må fortelles mens de som var der lever, sier hun til NRK.

Utøya-film-innspilling

Filminnspillingen av filmen om terrorangrepet 22. juli er i gang på Håøya utenfor Nøtterøy. Her stormer «politiet» øya.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

«Stakkars skuespiller»

Mandag ble det kjent at det er Anders Danielsen Lie som skal spille rollen som terroristen Anders Behring Breivik i filmen.

Hverken Danielsen Lie eller andre norske involverte har så langt ønsket å kommentere filminnspillingen.

Nobel

Anders Danielsen Lie, her i rollen som spesialsoldaten Jon Petter Hals i NRK-serien «Nobel», skal spille terroristen.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

Espeland Marcussen forteller at støttegruppen for 22. juli har forberedt de etterlatte på at informasjonen om de norske skuespillerne ville komme.

– De etterlatte har blitt informert underveis i prosjektet. Jeg har inntrykk av at de ønsker å behandle både de etterlatte og historien med respekt, forteller hun.

Hun innrømmer likevel at det gjorde noe med henne å plutselig få vite navnet på skuespilleren som skal spille terroristen.

– Det var veldig rart. Egentlig tenkte jeg bare «stakkars skuespiller». Det må være en helt fryktelig vanskelig jobb å gå inn i.

Hemmelighetsfull regissør

Det har foreløpig kommet lite informasjon om filmen, og ifølge Dagbladet skal hele produksjonen ha fått munnkurv.

Paul Greengrass på settet under innspillingen av «United 93».

Regissør Paul Greengrass har taklet vanskelige hendelser på film før. Her fra innspillingen av «United 93», om terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Avisen snakket med regissør Paul Greengrass i september. Da fortalte han at han ønsker å opptre korrekt når han er på jobb i Norge.

– Det ville vært lite respektfullt av meg, overfor det norske folk og de etterlatte, å snakke om filmen med pressen før den er ferdig, sa han.

Greengrass er kjent for sine dramatiseringer av ekte hendelser. Han vant tidlig i karrieren Gullbjørnen i Berlin for «Bloody Sunday» – om en hendelse i Nord-Irland i 1972 der demonstranter ble skutt og drept av britiske soldater.

Hele Norges historie

Greengrass sto også bak filmen «United 93» – om et av flyene som ble kapret i USA 11. september 2001 – og som styrtet i Pennsylvania etter at passasjerene hadde satt seg til motverge.

Regissøren ble senere nominert til Oscar-prisen for beste regi.

– Jeg håper at Greengrass klarer å behandle dette med respekt for dem som fortsatt lever. Historien om 22. juli er ikke bare min personlige historie. Det er hele Norges historie, alle ble rammet den dagen. Og så kan jeg ta vare på min personlige sorg over Andrine, sier Espeland Marcussen.

Det er foreløpig ikke kjent når filmen vil få premiere på Netflix.