NRK Meny
Normal

Etterforsker seksuelt overgrep i Spydeberg

Politiet i Indre Østfold har satt i gang etterforskning av en grov sedelighetssak i Spydeberg.

Spydeberg ungdomsskole

Det er ved Spydeberg ungdomsskole overgrepene skal ha skjedd.

Foto: Håvard Wien / NRK

Det var et Facebook-innlegg 20. juni som gjorde at politiet i går valgte å gå ut med en pressemelding hvor de skriver at de etterforsker en sedelighetssak i Indre Østfold. I pressemeldingen kommer det frem at det er snakk om «en mindreårig jente og deling av sensitive bilder på sosiale medier».

Ifølge Smaalenenes Avis er det snakk om elever ved Spydeberg ungdomsskole.

Verden raste sammen

Det var Siri Hanssen Rockmann som skrev Facebook-innlegget politiet refererte til i gårsdagens pressemelding. Hun er en venn av familien og hevder at jenta har blitt utsatt for flere overgrep.

Hanssen Rockmann forteller til NRK at de fant ut av forholdene etter at jenta over lengre tid hadde nektet å dra på skolen. Til slutt knakk hun sammen da moren overtalte henne til å dra.

– Da la hun alle kortene på bordet og viste frem bilder og videoer til moren, sier Hanssen Rockmann, som forteller at bildene viser seksuelle overgrep mot den mindreårige jenta

I tillegg skal jenta ha vist frem meldinger fra både voksne og medelever av grov seksuell karakter.

Da moren fikk se bildene, var de av en slik karakter at hun måtte rett på toalettet og kaste opp, forteller Hanssen Rockmann. Det ble for vanskelig å forholde seg til for moren.

– Den siste tiden har rett og slett vært helt forferdelig for familien. Familiens verden har rast sammen, avslutter hun.

Tre etterforskninger, samme elever

Det politiet ikke skrev noe om i pressemeldingen, er at det ved samme skole har vært tre etterforskninger av lignende saker bare siden november, noe Smaalenenes Avis har fått bekreftet. Sakene skal i tillegg ha flere av de samme involverte.

Rektor ved skolen, Magne Tronstad, bekrefter overfor NRK at han er kjent med de tre sakene Smaalenenes Avis skriver om.

– Vi er kjent med at det siden november i fjor har vært tre etterforskninger av elever på vår skole, sier han.

Tronstad var ikke kjent med etterforskningen Rockmann refererer til i sitt innlegg før han selv leste det på mandag, men forteller at skolen nå har sendt ut en fellesmelding til alle ansatte og åpnet skoledørene for alle som ønsker å ta kontakt og snakke med ledelsen. Også foreldre av elever som begynner til høsten og kanskje nå er ekstra bekymret for sine barn.

Jobber forebyggende

– Det er viktig for meg at både elever og foresatte skal føle seg trygge når de går på skolen vår.

Magne Tronstad

Magne Tronstad, rektor ved Spydeberg ungdomsskole, forteller at de jobber forebyggende.

Foto: Even Kjølleberg / NRK

Men her har det vel utviklet seg en ukultur, når det er de samme fire elevene som går igjen i de tre sakene?

– Ja, det kan jo høres sånn ut. Vi har tett kontakt med barnevern, politi og skolehelsetjenesten. Politiets forebyggingsenhet har også vært på skolen og holdt foredrag om hva som er lov og hva som ikke er lov på sosiale medier. Men hva som gjør at dette plutselig dukker opp, det vet vi rett og slett ikke.

Hva har skolen gjort med de elevene som har vært under etterforskning og de elevene som er krenket?

– Vår oppgave som skole er å sørge for at elevene for opplæringen de har krav på, så er det opp til politiet å etterforske sakene. Vi har derfor gitt elevene tilpasset opplæring, flyttet på timer og sørget for et godt opplæringsmiljø.

Men er det nok å bare flytte på noen timer?

– Om vi skulle gjort mer, må vi se på i etterkant. Vi er nå nødt til å gå gjennom rutinene våre og se på hva som eventuelt skulle vært gjort i forebygging. Etterforskningen er politiets ansvar. Vårt ansvar som skole er opplæring, tilpassing og forebygging.

Alle de tre tidligere sakene er nå henlagt. Én på bakgrunn av bevisets stilling, de to andre på bakgrunn av at de involverte var jevne i alder og utvikling. Tronstad legger til at alle disse tre sakene har skjedd utenfor skolens område og utenfor skoletiden.

Politiet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken utover det som kommer frem i pressemeldingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Maks 5 knop i Sarpsborg

    Sarpsborg kommune har innført en forskrift som begrenser farten nær holmer, skjær og land. På en avstand fra 150 meter er maksimalt tillatt hastighet 5 knop.

  • Lager kjølebokser til hjemlevering

    Kjølebokser til hjemlevering av mat testes nå ut hos 100 husstander i Moss. Gründere er i ferd med å etablere produksjon i Moss, målet er tilby markedet for hjemlevering av mat en løsning hvor varer kan leveres uten at folk er hjemme, skriver Dagens Næringsliv.