NRK Meny
Normal

Etterforsker ikke ASVO-ansettelse

Politiet i Halden tar ikke noe eget initiativ for å etterforske ansettelsen av Halden-ordfører i kommunalt selskap.

Stillingsannonse Halden Asvo

Det var 16 søkere til stillingen som avdelingsleder ved Halden ASVO.

Foto: Faksimile

Haldens ordfører, Per-Kristian Dahl (Ap), takket ja til å bli avdelingsleder i arbeidspraksisbedriften Halden ASVO, en avdeling i det kommunale selskapet Industriprodukter AS, hvor Dahl er styreleder og generalforsamling.

Terje Knutsen, førsteamanuensis og ekspert på europeisk politikk ved Universitetet i Bergen, sier til nrk.no at saken er i grenseland for "politisk korrupsjon", og han mener politiet har et selvstendig ansvar for å etterforske saker av dette slaget.

- Det er politiet som må avklare om det har vært politisk korrupsjon, knyttet til ansettelsesprosessen i ASVO-saken.

Politiet har en selvstendig plikt til å undersøke saker de blir gjort oppmerksom på, enten gjennom media eller andre, sier Terje Knutsen.

Les også:

Politiet i Halden

Politiet i Halden kommer ikke til å ta noe eget initiativ for å etterforske ansettelsen av Halden-ordfører i kommunalt selskap der han selv er styreleder og generalforsamling.

Foto: Rainer Prang / NRK

Etterforsker ikke

Men politiet i Halden kommer ikke til å ta noe selvstendig initiativ til å etterforske ansettelsens av Halden-ordfører Per-Kristian Dahl.

Sjef for Kriminalavdelingen på Halden politistasjon, Mona Bergseth, sier til nrk.no at saken ikke vil bli etterforsket av politiet i Halden, på bakgrunn av det som nå foreligger av fakta.

Hun sier videre at det ikke er kommet noen anmeldelse av ansettelses-saken til politiet så langt hun er kjent med.

Les også:

Styreformann ansatt som avdelingsleder

Halden-ordfører Per-Kristian Dahl fikk jobb som avdelingsleder på ASVO i Halden foran 15 andre søkere, men Dahl fyller ikke kravene til teoretisk og praktisk erfaring og utdanning, som ble etterlyst i stillingsannonsen for avdelingsleder-jobben.

- Vi har sett både på personlige erfaringer og personlig egnethet som like viktig som utdannelsesbakgrunn. Og ut i fra en samlet vurdering har vi valgt Dahl, sier Jan Wiig, administrerende direktør i Halden Industriprodukter AS til nrk.no.

Dahl er styreformann og generalforsaming i ASVO, og det er kommet sterke reaksjoner på hans ansettelse som avdelingsleder i bedriften fra flere hold.

Blant annet har Guro Slettemark i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International, beskrevet ansettelsesprosessen som svært spesiell.

- Usannsynlig uryddig og helt uholdbart, sier Slettemark om tilsettingen til Kommunal Rapport, etter at det ble kjent at Arbeiderpartiets ordfører tok stillingen som avdelingsleder i selskapet.

- Har mitt på det tørre

I mars i år måtte ordføreren orientere representantene i kommunestyret om prosessen rundt sin nye jobb, etter anmodning fra Carl-Victor Sundling (H).

Dahl mener det hele har vært en grei prosess - fordi han på forhånd hadde informert om at han skulle fratre som styreleder - hvis han fikk jobben.

- Jeg meddelte i intervjuet at jeg ville gå av som styreleder ved første ordinære generalforsamling. Så jeg ser ikke noe problem med det, sa Per-Kristian Dahl til nrk.no i mars i år.

– Er ikke det litt sent, når du allerede har fått jobben?

- Jeg mener det var den riktige måten å gjøre det på rent juridisk. Derfor kunne jeg ikke gjøre det annerledes. Jeg har forholdt meg til vanlig ansettelsesprosedyre og har ikke vært involvert i dette som styreleder, sier Dahl.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sjekker hygienen ved kiosker

  Steder som serverer hurtigmat, som bensinstasjoner og storkiosker, kan nå vente seg besøk av Mattilsynet i Østfold og Follo.

  Mattilsynet sjekker renhold, personlig hygiene og om maten oppbevares som den skal.

 • Skjebnemøte for sykehusdirektør

  Det er innkalt til ekstraordinært styremøte ved Sykehuset Østfold HF mandag. Eneste sak er direktørens fremtid. Det skriver Dagens medisin.

  Sykehuset har lenge slitt med et høyt antall korridorpasienter, og et akuttmottak som er for lite. Enkelte avdelinger sliter dessuten med kapasitetsproblemer. Dette, kombinert med Ebbesens lederstil, har ført til en stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør, skriver Dagens medisin.

  Sykehusdirektør og ambulansepersonell står ved inngangen til akuttmottaket ved Sykehuset Østfold