Etterforsker ikke ASVO-ansettelse

Politiet i Halden tar ikke noe eget initiativ for å etterforske ansettelsen av Halden-ordfører i kommunalt selskap.

Stillingsannonse Halden Asvo

Det var 16 søkere til stillingen som avdelingsleder ved Halden ASVO.

Foto: Faksimile

Haldens ordfører, Per-Kristian Dahl (Ap), takket ja til å bli avdelingsleder i arbeidspraksisbedriften Halden ASVO, en avdeling i det kommunale selskapet Industriprodukter AS, hvor Dahl er styreleder og generalforsamling.

Terje Knutsen, førsteamanuensis og ekspert på europeisk politikk ved Universitetet i Bergen, sier til nrk.no at saken er i grenseland for "politisk korrupsjon", og han mener politiet har et selvstendig ansvar for å etterforske saker av dette slaget.

- Det er politiet som må avklare om det har vært politisk korrupsjon, knyttet til ansettelsesprosessen i ASVO-saken.

Politiet har en selvstendig plikt til å undersøke saker de blir gjort oppmerksom på, enten gjennom media eller andre, sier Terje Knutsen.

Les også:

Politiet i Halden

Politiet i Halden kommer ikke til å ta noe eget initiativ for å etterforske ansettelsen av Halden-ordfører i kommunalt selskap der han selv er styreleder og generalforsamling.

Foto: Rainer Prang / NRK

Etterforsker ikke

Men politiet i Halden kommer ikke til å ta noe selvstendig initiativ til å etterforske ansettelsens av Halden-ordfører Per-Kristian Dahl.

Sjef for Kriminalavdelingen på Halden politistasjon, Mona Bergseth, sier til nrk.no at saken ikke vil bli etterforsket av politiet i Halden, på bakgrunn av det som nå foreligger av fakta.

Hun sier videre at det ikke er kommet noen anmeldelse av ansettelses-saken til politiet så langt hun er kjent med.

Les også:

Styreformann ansatt som avdelingsleder

Halden-ordfører Per-Kristian Dahl fikk jobb som avdelingsleder på ASVO i Halden foran 15 andre søkere, men Dahl fyller ikke kravene til teoretisk og praktisk erfaring og utdanning, som ble etterlyst i stillingsannonsen for avdelingsleder-jobben.

- Vi har sett både på personlige erfaringer og personlig egnethet som like viktig som utdannelsesbakgrunn. Og ut i fra en samlet vurdering har vi valgt Dahl, sier Jan Wiig, administrerende direktør i Halden Industriprodukter AS til nrk.no.

Dahl er styreformann og generalforsaming i ASVO, og det er kommet sterke reaksjoner på hans ansettelse som avdelingsleder i bedriften fra flere hold.

Blant annet har Guro Slettemark i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International, beskrevet ansettelsesprosessen som svært spesiell.

- Usannsynlig uryddig og helt uholdbart, sier Slettemark om tilsettingen til Kommunal Rapport, etter at det ble kjent at Arbeiderpartiets ordfører tok stillingen som avdelingsleder i selskapet.

- Har mitt på det tørre

I mars i år måtte ordføreren orientere representantene i kommunestyret om prosessen rundt sin nye jobb, etter anmodning fra Carl-Victor Sundling (H).

Dahl mener det hele har vært en grei prosess - fordi han på forhånd hadde informert om at han skulle fratre som styreleder - hvis han fikk jobben.

- Jeg meddelte i intervjuet at jeg ville gå av som styreleder ved første ordinære generalforsamling. Så jeg ser ikke noe problem med det, sa Per-Kristian Dahl til nrk.no i mars i år.

– Er ikke det litt sent, når du allerede har fått jobben?

- Jeg mener det var den riktige måten å gjøre det på rent juridisk. Derfor kunne jeg ikke gjøre det annerledes. Jeg har forholdt meg til vanlig ansettelsesprosedyre og har ikke vært involvert i dette som styreleder, sier Dahl.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen tapte mot Stavanger

    Stjernen tapte i kveld 2-3 på hjemmebane i Fredrikstad mot Stavanger Oilers. Albin Lindgren scoret i den siste perioden for hjemmelaget til ingen nytte.

  • Trafikkulykke i Sarpsborg

    Nødetatene har rykket ut til en trafikkulykke i Roald Amundsens gate i Sarpsborg sentrum. Politiet melder på Twitter at det er to biler involvert og at en person klager over smerter etter ulykken.