NRK Meny
Normal

Etablerer reserveløsning for AMK-sentralen

Helse Sør-Øst skal sikre nødnummeret 113. Nå etablerer de en reserveløsning som skal være på plass før AMK-sentralen i Østfold og Oslo og Akershus slås sammen.

AMK-sentral Østfold
Foto: Sykehuset Østfold

Når du ringer medisinsk nødnummer 113, er det AMK-sentralen du kommer til. De mottar nødmeldinger og styrer ambulanser - såfremt de ikke er nede på grunn av dataproblemer eller strømbrudd.

Senest i forrige uke hadde AMK sentralen i Oslo og Akershus problemer og folk ble bedt om å ringe politiets nødnummer.

Stor felles sentral forutsetter reserveløsning

Etter flere runder med protester ble i fjor AMK-sentralen i Østfold vedtatt nedlagt, og fra sommeren 2015 blir det en stor felles sentral for hele Østfold, Oslo og Akershus.

http://www.nrk.no/ostfold/bekymret-for-ny-amk-sentral-1.11701123

Sammenslåingen forutsetter en reserveløsning, forteller Fredrik Westmark som er prosjektleder for Felles AMK-tjenester SØ/OUS.

Fredrik Westmark

Prosjektleder ved Sykehuset Østfold, Fredrik Westmark.

Foto: Sykehuset Østfold

Reserveløsningen skal stå klar før vi gjør overflyttinga med Østfold AMK og Oslo og Akershus AMK.

Fredrik Westmark, prosjektleder Sykehuset Østfold

– Før vi flytter over sentralen, så skal det være en reserveløsning som står et annet sted. Hvis man får et strømbrudd på AMK-sentralen så har man noen timer med batterikapasitet. I den tiden kan man forberede og flytte sentralen til reserveløsningen.

Ikke fullverdig reserveløsning

Reserveløsningen som etableres skal ligge på Lørenskog, men en fullverdig reserveløsning blir det ikke, forteller Fredrik Westmark.

Det blir en god nok løsning til å ta imot telefoner og sende ut ambulanser for en periode. Men ikke en tro kopi av en full AMK-sentral, men tilfredsstiller krav for en reserveløsning.

En sentral for nødnummer 113 og luftambulansen

Samtidig som Østfold, Oslo og Akershus slås sammen til en AMK-sentral, er det også bestemt at sentralen skal bli en regional luftambulansekoordinerende enhet. Det vil si at de på sikt skal styre luftambulanseressursene over hele Helse sør-øst regionen.

– Ut i fra det prosjektet ble det vedtatt at da måtte man ha en fullverdig og god reserveløsning, forteller Fredrik Westmark.

Det har vært en viktig forutsetning i vårt prosjekt at det er på plass før flytting.

Befolkningen skal ikke merke noen forskjell

Det eneste publikum vil merke er at når de ringer vil de komme til en annen sentral enn de gjør i dag, men den vil inneholde langt flere til å betjene samtalene enn i dag.

– Alle ambulansene vil fortsatt være stasjonert rundt i Østfold. Vi har i dag ambulanser på 5 forskjellige steder.

– Så befolkningen vil forhåpentligvis ikke merke noe til det når de ringer AMK. De havner på en sentral i Oslo som vil være større og mer robust enn det Østfold-sentralen er i dag. Så vi håper at dette bedrer tilbudet - og ikke gjør det noe dårligere.

Ambulanse i fart ved Ullevål universitetssykehus
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To alternative Glomma-passeringer

    Det gjenstår bare to realistiske traseer for den nye jernbanebrua over Sarpsfossen, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Det tredje forslaget som har blitt utredet gikk over et deponi til Borregaard som inneholder store mengder kvikksølv. Å legge jernbanen her ville koste over en milliard kroner i opprydding, og er helt urealistisk, ifølge Bane NOR.