Et unikt stykke krigshistorie

Dette lille huset var det eneste stedet i Norge som ikke var under tysk kontroll under andre verdenskrig.

Tøihusgata 45

Her i Tøihusgaten 45 i Gamlebyen i Fredrikstad holdt den hemmelige etterettningsorganisasjonen XU hus. En helt spesiell avtale gjorde at eiendommen fikk være i fred for tyskerne.

Foto: Fredrikstad museum

Se bildene av huset og et okkupert Fredrikstad

Tøihusgaten 45 i Gamlebyen i Fredrikstad ser kanskje helt uskyldig ut på utsiden, men i første halvdel av krigen fungerte huset som hovedkvarter for kaptein Rolf Graff og hans menn i den hemmelige etterretningsorganisasjonen XU.

- Ridderlig avtale

Det var kapteinen selv som forhandlet frem den helt spesielle avtalen med tyskerne.

Graff og mennene skulle få være i fred, hvis de i gjengjeld lovte å ikke gripe til våpen mot de tyske okkupantene.

Lokalhistoriker Petter Ringen Johannessen omtaler historien til Tøihusgaten 45, eller Lille-Norge som eiendommen også ble kalt, som "helt utrolig".

- Mens tyskerne har erklært Norge krig og okkupert landet, inngår man en avtale basert på ridderlige prinsipper fra tidligere århundrer. Jeg tror ikke det finnes liknende tilfeller i historien om andre verdenskrig, sier Ringen Johannessen.

Ante ingenting

At det fra Tøihusgaten 45 ble drevet storstilt etterretningsvirksomhet var de aller færreste i landet klar over.

Informasjon, bilder og kart ble hentet inn, distribuert og gjemt inne i huset, mens det i bakgården ble lagret våpen og utstyr, blant annet flere kanoner og en lastebil.

Dagens eiere har ikke ant noen ting om husets dramatiske fortid frem til nå.

- At dette lille huset har en slik historie er jo helt fantastisk. Det er veldig morsomt å ha blitt oppmerksom på dette, det gjør det å bo her både spennende og litt mystisk, sier Brita Syversen.

Tøihusgata 45

Slik ser 'Lille-Norge' ut i dag.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vannlekkasje i Sarpsborg

    Flere kjellere er fylt med vann og beboere i området Storgata-Dovregata i Sarpsborg er uten vann som følge av en vannlekkasje, skriver SA. Lekkasjen oppsto i 16-tiden, og skal foreløpig ikke være reparert.

  • Se vår TV-sending 18.50