NRK Meny
Normal

Et mørkt kapittel i Østfold-historien

Skuter fra Østfold var involvert i slavehandel på 1800- og 1900-tallet. Jens Amundsen, far til oppdageren Roald Amundsen, var blant østfoldingene som var innblandet.

Slavetraderen Christiania på Hvaler

Slavetraderen Christiania er fremdeles synlig på Hvaler.

Foto: Ann-Jorid Pedersen

– Norske skip som var involvert i en såkalt slavefart, menneskehandel, lenge etter at den afrikanske slavehandelen ble forbudt. Dette er tema som det er skrevet veldig lite om av norske historikere, men som nå begynner å bli litt belyst, forteller Ann-Jorid Pedersen.

Den tidligere turistsjefen i Fredrikstad er levende opptatt av historie. Ann-Jorid Pedersen er i dag rådgiver og faglitterær forfatter. Søndag holdt hun foredrag på Isegran om slavehandelens bånd til Østfold.

– Vi vet ikke sikkert hvor mange skuter fra Østfold som deltok, sikkert fordi det er vanskelig å finne ut i registrene nøyaktig, forteller Pedersen.

Østfold-skip fraktet kontraktsarbeidere

Den afrikanske slavehandelen er godt belyst i historiebøkene, men også indiske og kinesiske arbeidere ble i praksis håndtert og brukt som slaver til langt inn på 1900-tallet. Mange millioner kinesere og indere ble fraktet til det amerikanske kontinentet, flere døde på overfarten.

Ann-Jorid Pedersen

Ann-Jorid Pedersen kan mye Østfold-historien, også de mørke kapitlene.

Foto: Werner Winlund / NRK

– Så langt har norske historikere sagt at norske skip var involvert i veldig liten grad, men vi kjenner til en god del tilfeller, forklarer Pedersen.

– Jens Amundsen, Roald Amundsens far, er en av de mest kjente fra Østfold. Han var involvert med kinesiske kulier som de ble kalt, kontraktsarbeidere, som ble sendt til Cuba for å jobbe på plantasjene. Vi vet også at senere, rundt 1900-tallet og utover, var det også flere Østfold-skuter som gikk i passasjerfart med kinesiske kontraktsarbeidere til andre steder i Østen.

Østfoldingers deltakelse i dette gjelder i perioden fra rundt 1830-40 og helt frem til 1920-tallet, forteller foredragsholderen.

Et mørkt og ukjent kapittel

– En kan si at det er et mørkt kapittel i Østfolds historie. Det er ganske sjokkerende når man begynner å lese om det og finner ut hvordan denne handelen foregikk.

Pedersen bemerker at vi må se og forstå disse menneskene i lys av den tiden de levde i.

– Men norske historikere, eller Norge i det hele tatt, har aldri tatt et oppgjør med det.

Hvorfor det i liten grad har blitt skrevet ned eller forsket på, tror Pedersen kan henge sammen med at mye av dette skjedde i dansketiden.

– Det passet kanskje dårlig med norskeprosjektet å snakke om hvordan Norge var involvert i slavehandelen. Man fornektet jo lenge at Norge var involvert i den afrikanske slavehandelen også. I tillegg er det nok vanskelig å finne gode kilder.

Utenfor Hvaler ligger noen av vrakene etter skip som ble brukt i slavehandel.

– Et av disse vrakene ligger ute ved Sand Marina på Hvaler. Det er en skute som gikk med såkalte emigranter, kinesiske arbeidere, til USA for å jobbe på jernbanen der på slutten av 1800-tallet, forteller Pedersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Større underskudd enn beregnet

    Sykehuset Østfold lå an til et underskudd på 314 millioner kroner ved inngangen til desember, ifølge månedsrapporten for november. Det var beregnet at sykehuset skulle gå med underskudd i år, men nå ligger det an til å bli 50 millioner kroner større enn beregnet.

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.