NRK Meny
Normal

Arbeidsgiver stanset konemishandling

En mann i 40-årene må sone et år i fengsel for vold og trusler mot ektefellen og brudd på besøksforbud. Han truet med å sende henne tilbake til Polen i en søppelsekk.

Kvinne, mishandling, parforhold, vold

Mannen er dømt for omfattende voldsbruk mot ektefellen, ofte med sønnen til stede.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Da mannen møtte for tingretten tidligere i november innrømmet han brudd på besøksforbud og han erkjente delvis straffskyld for anklagene om voldsbruk.

Tingretten fant mannen skyldig i gjentatt voldsbruk mot ektefellen fra desember 2012 til januar i år. Tiltalen omfattet i utgangspunktet perioden fra 2007 og fram til i vinter. Retten fikk beskrevet et turbulent ekteskap preget av mannens sjalusi.

Sjalu ektemann

For to år siden innledet kvinnen et forhold til en annen mann, og dette førte til at ektemannen ble sint, begynte å kontrollere mobiltelefonen hennes og at han kom med drapstrusler.

Ved en anledning gjorde han opptak av en fortrolig samtale mellom ektefellen og en venninne.

En kveld i desember for to år siden kom han etter henne da hun hadde lagt seg til å sove, satte seg over henne i sengen og tok kvelertak på henne. Han truet med å drepe henne dersom hun forlot ham.

Et år senere inntraff en ny alvorlig episode, da mannen blant annet truet med å sende hende tilbake til Polen i en søppelsekk. Da rømte kvinnen fra hjemmet, og hun oppholdt seg på krisesenter noen dager. Hun flyttet imidlertid tilbake til mannen av hensyn til sønnen.

Arbeidsgiveren grep inn

Måneden etter oppstod en ny omfattende krangel, mannen var voldelig og truet igjen med å drepe henne dersom hun forlot ham.

Neste dag nektet han henne å gå på jobb, men etter at han selv hadde gått på jobb dro hun likevel til arbeidsplassen. Da hun kom på jobb med blått øye, sprukket leppe og røde merker på halsen grep arbeidsgiveren inn. Hun sørget for at kvinnen kom seg på krisesenter og i kontakt med barnevern.

Brudd på besøksforbud

Mannen fikk besøksforbud mot kvinnen, men han sendte likevel meldinger til henne på Facebook, han fulgte etter henne med bil og han la ting i postkassen hennes.

Fredrikstad tingrett er ikke i tvil om at mannen nærmest har terrorisert ektefellen fra desember 2012 til hun flyttet ut i januar i år. Retten har ikke funnet grunn til å tvile på kvinnens beskrivelse av samlivet. Forklaringen bekreftes av sønnen når det gjelder hendelsene de siste to årene.

Sønnen var til stede

Tingretten ser alvorlig på familievold, og mener at det er skjerpende at voldsbruken ofte skjedde med den mindreårige sønnen til stedet.

Påtalemyndigheten foreslo fengsel i to år. Retten tok blant annet hensyn til at mannen til en viss grad har tilstått forholdene.

Dommen fra Fredrikstad tingrett lyder på fengsel i et år. Han er videre dømt til å betale 75.000 kroner i oppreisning til ektefellen og 50.000 kroner til sønnen.

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett har avsagt en dom på fengsel i et år for ektemannen.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kuttet strømstolpe i to

    I en trafikkulykke på Rokkeveien kuttet en personbil en strømstolpe i to før den havnet i en hage 150 meter unna. En person er kjørt bort i ambulanse, melder Halden Arbeiderblad.

  • Trafikkulykke i Halden

    Nødetatene er på vei til Rokkeveien i Halden, der det har vært en trafikkulykke. Skadeomfanget er ukjent.