Hopp til innhold

Statsministeren kritisk til NHOs nye kommunekart

Statsminister Erna Solberg mener NHOs forslag til nytt kommunekart er for drastisk. Men hun vil fremdeles ikke gi føringer på hvor mange kommuner det bør være i Norge.

Statsminister Erna Solberg (H)

Statsminister Erna Solberg vil ikke gi noen føringer på hvor mange kommuner det bør være i Norge når den nye kommunestrukturen er klar.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Valglogo

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) lanserte i går sitt kommunekart der antall kommuner i landet er redusert fra 428 til 77.

NHO-leder Kristin Skogen Lund sa i går til NRK at det er bedre å droppe hele kommunereformen enn å gjennomføre en reform som ikke kutter drastisk i antall kommuner.

Men å kutte 351 kommuner kan være for ambisiøst. Det sa statsminister Erna Solberg (H) til NRK da hun besøkte Askim i dag.

– Det er nok et veldig ambisiøst tall. Næringslivet er opptatt av store kommuner som kan levere gode tjenester og ta gode beslutninger, og som kan tilrettelegge for næringsutvikling. Men tallet er nok absolutt i overkant av hva vi noen gang har tenkt oss, sier hun til NRK.

Etterlyser krav

Skogen Lund etterlyste i går klare sentrale krav fra regjering og storting på hva de forventer av kommunereformen.

– Hvis man ikke halverer antall kommuner i Norge er det bare å la være, sa hun.

Og hun fikk støtte av Knut Aarbakke, leder i Akademikerne.

– Når Erna Solberg sier at hun er skuffet dersom man ikke kommer under 400 ... da er det bedre å droppe reformen og heller vente i fem år. Jeg er for gode prosesser lokalt, men savner klare sentrale krav.

Aarbakke viste til et intervju i Aftenposten søndag, der avisen spurte statsministeren om hvordan hun ville reagere dersom vi fortsatt har over 400 kommuner etter at prosessen er over.

– Nei, det vil være for få sammenslåinger, selvfølgelig. Derfor mener jeg det er viktig at vi som nasjonale ledere minner om det store bildet, sa hun til avisen da.

– Diskusjonen skal gå lokalt

Men Solberg vil overfor NRK ikke gi noen føringer på hvor mange kommuner det bør være når den nye kommunestrukturen er klar.

– Vi har ikke satt noe fast tall. Vi mener at diskusjonen skal gå lokalt.

Kristin Skogen Lund kommer med en utfordring til deg når hun sier at noen må sette objektive kriterier og peke på et tall. Når kommer dere til å peke på et tall?

– Jeg er uenig med henne i at man kan ta en A4-løsning og presse rundt hele landet med tall eller annet. Geografien er veldig forskjellig og jeg tror fortsatt at vi skal jobbe med den prosessen vi har, nemlig en frivillighetsbasert diskusjon, som kan bidra til at vi får gode kommuner, men som også møter næringslivets behov.