Erna etterlyser konkrete idéer før pengene kommer

I kampen mot radikalisering må idéene fram før regjeringen kan love penger til kommunene. Det var statsminister Erna Solbergs budskap til ordførere fra Østfold som deltok på et politisk toppmøte i dag.

IS-krigere i Raqqa i Syria

Lokalpolitikerne ønsker seg mer midler i kampen mot radikalisering, men statsministeren vil ha konkrete planer.

Foto: Uncredited / Ap

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg vil ha ideer før hun lover penger.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Ordførere i Østfold sier de trenger mer penger for å kunne jobbe forebyggende mot radikalisering.

– Men for å få penger, så må de først ha noen gode idéer på plass, sier statsministeren.

Gjennomgangsmelodien fra flere ordførere som deltok på møtet arrangert i regi av KS i Oslo i dag gikk på at de ønsker mer penger til arbeidet. Men det ville ikke statsministeren uten videre love.

– Forebygging er en del av det normale arbeidet kommunene driver. Å late som at det vil fungere hvis du lager en prosjektorganisasjon på si, det er blant de tingene vi var veldig tydelige på med handlingsplanen og det arbeidet før den kom, at det må det ikke være. Det må være en del av det ordinære arbeidet. Så vil det jo være sånn at det kan være enkelttiltak som kan få mer penger, sa statsminister Erna Solberg.

Ekstraoppgaver må finansieres

Tage Pettersen

Ordfører Tage Pettersen i Moss mener Staten må bistå dersom kommunene får ekstraoppgaver.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Moss kommune er i gang med handlingsplanen som statsministeren har etterlyst. Ordfører Tage Pettersen er til dels enig med statsministeren:

– Jeg synes ikke noe om å kaste gode penger etter dårlige idéer, så kan vi diskutere hva som bør på plass først, sier han.

Når virkemidlene er på bordet og må man se hvilke av de virkemidlene som allerede håndteres av kommunene i dag.

Pettersen varsler at dersom det dukker opp ekstraoppgaver som det ikke finnes økonomi til å håndtere, der de trenger bistand, så forventes det at Staten bidrar.

Må tenke langsiktig

Sindre Martinsen Evje

Sarpsborgs ordfører Sindre Martinsen Evje varsler at det trengs mer penger på sikt.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Samtidig som Moss arbeider med sin handlingsplan, trekkes Sarpsborg frem som en foregangskommune i Norge. Foreløpig vet man ikke om det er noen fra kommunen som har reist til Syria som fremmedkrigere. Ordfører Sindre Martinsen Evje forstår statsministeren, men hadde ønsket en liten økonomisk bekreftelse:

– Jeg kunne gjerne tenkt meg at vi også hadde fått vite at det kom penger, for det er mange gode idéer nå. Sarpsborg kommune søkte jo Kulturdepartementet og fikk noe. Men det er klart at vi trenger mer på lang sikt, for dette er jo ikke noe som er forbipasserende, sier Martinsen Evje.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen ligger under på hjemmebane

    Stjernen spiller i ettermiddag mot Stavanger Oilers i Stjernehallen. Etter første periode ledet gjestene fra Rogaland 0-1, før de scoret ytterligere ett i midtperioden. Også Stjernens Peter Lindblad scoret i andre periode. Stillingen er 1-2 før tredje periode.

    Stjernen - Stavanger
    Foto: Sara Vilde Solås/NRK
  • 67 dyr funnet i kjeller

    48 hunder, ti katter og fem kaniner ble funnet av Mattilsynet i en kjeller i Østfold i oktober, skriver VG. Hundene sto alle oppstalla i bur, ikke alle hadde liggeunderlag, og det var stort sett tilgriset med urin og avføring, sier seksjonssjef i Mattilsynet Østfold og Follo, Nina Brogeland Laache til avisa.