NRK Meny
Normal

Erik Unaas: – Vi må prioritere veien

Svenskene vil ha høyhastighetsbane mellom Oslo og Stockholm før E18 er ferdig utbygget. Det er en tanke for mye, mener eidsbergordføreren.

Det bør være mulig å tenke på høyhastighetsbane mellom Oslo og Stockholm før E18 er ferdig utbygget, mener ordføreren i Askim. I Eidsberg derimot mener ordføreren at en bør bli ferdig med ett prosjekt, før man går på et nytt.

IKKE PRIORITERT: Eidsbergordføreren mener en bør bli ferdig med ett prosjekt, før man går på et nytt.

Mens debatten om tre eller firefelts E18 i Indre Østfold pågår, kaster svenskene seg inn i debatten og ber om høyhastighetsjernbane parallelt med firefelts europavei.

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas

SKEPTISK: Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, mener man må tenke en ting om gangen.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Det er en tanke for mye, mener ordfører i Eidsberg, Erik Unaas.

– Jeg tenker gjerne vei og jernbane. Men i et politikerliv lærer man seg at man må gjøre prioriteringer. Fra norsk side er vi klare på at vi skal ha firefelts E18 frem til riksgrensen først, sier Unaas.

Planlegger byggfri sone

Kommunepolitiker i Grums i Värmland, Tore Ingman, ønsker at man bygger både firefelts motorvei og jernbane med dobbeltspor samtidig.

Unaas vil heller ha fullt fokus på det som er påbegynt, men mener samtidig at det bør reserveres et stort område med tanke på utbygging senere.

– Det er jo et hundremetersbelte med byggefri sone på europaveiene allerede i dag, så vi snakker om å sette av noe til. Når vi skal se inn i glasskula i et 50- eller 100-årsperspektiv, tror jeg for eksempel at vi ikke bygger noe på nordsiden av E18 fremover, men reserverer det til fremtidig infrastruktur.

– Bør forberede fremtiden

Leder av samferdselskomiteen i Østfold, Olav Moe, er også uenig i at vei og jernbane bør bygges parallelt.

Thor Hals ordfører i Askim

POSITIV: Det bør være mulig å tenke på høyhastighetsbane mellom Oslo og Stockholm før E18 er ferdig utbygget, mener ordføreren i Askim.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Jeg synes det høres veldig krevende ut, spesielt når det kommer til økonomi. Det her er kjempestore investeringer. Foreløpig må vi prioritere E18 og intercity gjennom Østfold, sier han.

I Askim er ordføreren Thor Hals enig med Unaas i at veien må komme først.

– Samtidig er det viktig å sørge for at en eventuell trase for toget ikke bygges ned.

– Det som skal skje i overmorgen må planlegges i dag. Sånn sett er det viktig at man har visjonene inne og forbereder en fremtid, sier Hals.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.