Hopp til innhold

Er usikre på hvordan de skal stemme

Innvandrere trenger ekstra valgopplæring, mener Naima Alasow. Hun stiller som kandidat i Sarpsborg for Arbeiderpartiet, og lav valgdeltagelse bekymrer 18-åringen.

Naima Alasow på jobb på borg storsenter

18 år gamle Naima Alasow stiller som kandidat til kommunevalget, til daglig går hun på skole og har praksis ved Borg storsenter.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Valglogo

På landsbasis har bare en av tre innvandrere brukt stemmeretten ved kommunevalg, viser tall fra SSB.

Naima Alasow stiller til valg for Arbeiderpartiet i Sarpsborg. Bykommunens samlede valgoppslutning er blant landets dårligste, med 53 prosent ved valget i 2011. Alasow har somaliske foreldre, og er født og oppvokst i Fredrikstad og Sarpsborg. Hun forteller at mange innvandrere ikke vet hvordan de skal stemme.

Brukte moskeene

Flygeblader med informasjon, gjerne på forskjellige språk er hennes oppskrift for å få flere til å bruke stemmeretten. Hun har også selv jevnlig besøkt en av hjembyens moskeer, for å informere om norsk samfunnsliv, og for å svare på spørsmål.

–Ikke om min politikk, Arbeiderpartiets politikk, men generelt om hvordan systemet i Norge fungerer, presiserer Naima Alasow.

Dårlige erfaringer fra hjemlandet

Høyrekandidat og norskalbaner Bujar Shala i Sarpsborg mener dårlige erfaringer med regimene de har flyktet fra også spiller inn. Korrupsjon og dårlig erfaring med styre og stell i hjemlandet fører til at innvandrere ikke stemmer, sier Shala.

- De kommer til et nytt land av forskjellige grunner, og så skal de plutselig tro på et system de er oppdratt til å ikke tro på. Men her kan de påvirke lokalmiljøet, de kan påvirke skolen, de kan påvirke hvor den nye veien skal gå. Hvis de kan få den forståelsen der, tror jeg de virkelig kommer til å gå til stemmeurnene.

Flere stemmer i år

Omar Muse Ali

Omar Muse Ali har forhåndsstemt.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Ved moskeen i Fredrikstad sentrum forteller flere av mennene at de nå har fått vite av venner hvordan de skal stemme, og i år skal de bruke retten.

–Vi kjente ikke systemet, det er grunn til at mange ikke har stemt, bekrefter Omar Muse Ali. Selv har han forhåndsstemt i år.

– I år sier 80- 90 prosent at de skal stemme, forteller Hussain Elbezazi. Innehaveren av Fredrikstad frukt og grønt snakker med mange mennesker i løpet av dagen.

Jalal Abdulrahim og Hussain Elbezazi

Jalal Abdulrahim (t.v.) skal ikke stemme, mens Hussain Elbezazi, innehaver av Fredrikstad frukt og grønt forteller at 80- 90 prosent av innvandrerne han treffer sier de skal stemme i år.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Folk begynner å forstå at de må bidra.

Overtaler kameraten

Elbezazi pleier å delta ved valgene og har for lengst avgjort hvem som får hans stemme i år. Mens kameraten Jalal Abdulrahim, som har bodd i Norge siden 1993, aldri har stemt. Han synes ikke det er noen særlig forskjell på politikerne.

–Det hører jeg først nå, han må stemme, jeg skal snakke med ham.