Hopp til innhold

Er dette fremtidens proteinbar?

Nortura vil utnytte restene av kyllingproduksjonen bedre. Nytt anlegg skal hente proteinene ut av rester fra kjøttproduksjonen.

Hydrolysebehandlet kylling

INN TIL BENET: Hydrolyse-prosessen henter ut viktige næringsstoffer fra bein- og andre rester. Tidligere brukt på fisk, men etter det Nortura kjenner til, aldri før gjort med fugl.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det nye anlegget på Hærland skal gi tre til fem nye arbeidsplasser i starten.

12.000 tonn kylling går gjennom Norturas anlegg i Hærland i året. Bein- og andre rester som ikke er egnet som menneskeføde har endt opp som fiskefôr. Men nå er Nortura i ferd med å etablere et anlegg som skal hente ut proteinene fra restene.

Hydrolyse er en komplisert prosess som gjør det mulig å hente proteiner og aminosyrer ut av finmalt kyllingbein og lignende råstoff. En idé fra ti år tilbake er i ferd med å bli en realitet.

På markedet i 2018

– Vi startet testproduksjon i januar 2018. Det vil gå litt tid før vi er oppe fullt å gå. Men i løpet av 2018 tror vi at vi har ferdige produkter ute i fôrmarkedet, sier fabrikkdirektør Lars Ove Flaten ved Nortura Hærland.

Lars Ove Flaten, fabrikkdirektør

– Vi vil følge markedet kontinuerlig, så er det behov så fyller vi etter med bemanning også, sier Flaten.

Foto: Tomas Berger / NRK

Vi gjør dette for å se inn i fremtiden, fortsetter Flaten.

– Det å bruke norsk kyllingråstoff i videre prosessering mener vi er en stor mulighet. Vi sikter oss inn mot fôrindustrien for kjæledyr først, i samarbeid med Felleskjøpet. Neste steg er markedet for menneskemat, fortsetter Flaten.

– Så dette kan ende opp i en proteinshake eller proteinbar?

– Et stykke fram, så tror vi det. Det er gode produkter, og kvalitets- og hygienekravene tilfredsstiller markedet for menneskemat.

– Men vi styrer bemanningen etter det produksjonsbehovet som er, understreker Flaten.