NRK Meny
Normal

Er dette fremtidens proteinbar?

Nortura vil utnytte restene av kyllingproduksjonen bedre. Nytt anlegg skal hente proteinene ut av rester fra kjøttproduksjonen.

Hydrolysebehandlet kylling

INN TIL BENET: Hydrolyse-prosessen henter ut viktige næringsstoffer fra bein- og andre rester. Tidligere brukt på fisk, men etter det Nortura kjenner til, aldri før gjort med fugl.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det nye anlegget på Hærland skal gi tre til fem nye arbeidsplasser i starten.

12.000 tonn kylling går gjennom Norturas anlegg i Hærland i året. Bein- og andre rester som ikke er egnet som menneskeføde har endt opp som fiskefôr. Men nå er Nortura i ferd med å etablere et anlegg som skal hente ut proteinene fra restene.

Hydrolyse er en komplisert prosess som gjør det mulig å hente proteiner og aminosyrer ut av finmalt kyllingbein og lignende råstoff. En idé fra ti år tilbake er i ferd med å bli en realitet.

På markedet i 2018

– Vi startet testproduksjon i januar 2018. Det vil gå litt tid før vi er oppe fullt å gå. Men i løpet av 2018 tror vi at vi har ferdige produkter ute i fôrmarkedet, sier fabrikkdirektør Lars Ove Flaten ved Nortura Hærland.

Lars Ove Flaten, fabrikkdirektør

– Vi vil følge markedet kontinuerlig, så er det behov så fyller vi etter med bemanning også, sier Flaten.

Foto: Tomas Berger / NRK

Vi gjør dette for å se inn i fremtiden, fortsetter Flaten.

– Det å bruke norsk kyllingråstoff i videre prosessering mener vi er en stor mulighet. Vi sikter oss inn mot fôrindustrien for kjæledyr først, i samarbeid med Felleskjøpet. Neste steg er markedet for menneskemat, fortsetter Flaten.

– Så dette kan ende opp i en proteinshake eller proteinbar?

– Et stykke fram, så tror vi det. Det er gode produkter, og kvalitets- og hygienekravene tilfredsstiller markedet for menneskemat.

– Men vi styrer bemanningen etter det produksjonsbehovet som er, understreker Flaten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bortetap for Fredrikstad

    Fredrikstad Fotballklubb ledet to ganger i bortekampen mot Asker i ettermiddag, men tapte til slutt 3-2 for laget som ligger midt på tabellen i 2. divisjon. Kun to poeng skiller FFK på 2. plass fra 7. plassen når lagene tar sommerferie. Moss spilte 0-0 hjemme mot Bærum

  • Oljelekkasje fra Kråkerøybrua

    Brannvesenet har lagt ut lenser i Glomma etter at det begynte å lekke olje fra Kråkerøybrua i Fredrikstad. Oljen kommer fra en oljeslange som ble revet av i forbindelse med en bruåpning lørdag, skriver Fredriksstad Blad. Brua åpnes ikke båtpasseringer, og det er usikkert når den kan åpnes igjen.

    Brannbåten ligger under Kråkerøybrua i forbindelse med oljelekkasje
    Foto: Grete Ruud/NRK