NRK Meny
Normal

Enerly: Håper boka hjelper andre

Fotballspiller Dagfinn Enerly, som havnet i rullestol etter at han brakk nakken for to år siden, har skrevet bok som terapi for seg selv og andre.

Dagfinn Enerly

- Det er øyeblikk som jeg ikke ønsket å huske i utgangspunktet, men som jeg føler jeg har fått gjennomgått og bearbeidet nå. Det har hjulpet meg et skritt videre, sier Enerly til NRK.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Torsdag lanseres boka som forfatter Jens Olav Simensen har ført i pennen, gjennom et års samtaler med Enerly.

Tung tid

Dagfinn Enerly legger ikke skjul på at det har vært en tung tid siden han kom svært nær døden da han brakk nakken på Kristiansand Stadion 29.oktober for to år siden.

Sammen med forfatter Jens Olav Simensen forteller Enerly åpenhjertig i boken «Dagfinn Enerly - Så fort kan livet snu» om tiden etter ulykken.

Under sesongens siste kamp for Fredrikstad i 2005 kolliderte Enerly med en annen spiller og falt.

På sykehuset ble det slått fast at han hadde brukket nakken.

Han fikk intensivbehandling på Ullevål sykehus, men etterhvert kunne han starte rehabilitering ved Sunnås sykehus.

Han kritiserte i ettertid tilstandene ved Sunnås: - Ren galskap

- To år med behandling og rehabilitering har vært tungt. Det siste året har boka fungert som terapi, sier Enerly.

Fotballspilleren håper boka også kan bidra til noe for andre i lignende situasjoner.

Ville ikke ha respirator

Han synes det er deilig å være ferdig med bokprosjektet. Spesielt å gå gjennom det som skjedde rett etter ulykka.

- Jeg var bare delvis bevisst i perioder og hadde dødsangst. Jeg ville ikke at legene skulle koble på respirator, men til slutt måtte jeg gå med på det fordi jeg ikke greide å puste ordentlig selv.

Å skulle snakke om denne perioden var ikke lett for ham.

- Det er øyeblikk som jeg ikke ønsket å huske i utgangspunktet, men som jeg føler jeg har fått gjennomgått og bearbeidet nå. Det har hjulpet meg et skritt videre, sier Enerly til NRK.

Dagfinn Enerly cupmester 2006

Dagfinn Enerly feiret med FFK da de ble cupmestere i 2006

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Ikke gi opp

Boka lanseres på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Hovedpersoner håper den kan hjelpe andre.

- Ikke bare folk i samme situasjon som meg, men også for familie og venner rundt dem. Det er så utrolig lite som skal til for å hjelpe på humøret og livsgnisten for personer som havner i så vanskelige situasjoner.

- Jeg håper jo også boka kan være en oppmuntring. Og gi folk som kanskje bare har lyst til å gi opp, troen på at det går an å ha det bra selv om situasjonen ser helt svart ut, sier Enerly.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK