Endrer ikke sikkerhetstiltakene

Sikkerheten på Ankomstsentral Østfold i Råde var god nok i utgangspunktet, og endres ikke etter trusler i Norge og angrep og brannstiftelse i Sverige.

Securitas Ankomstsenter Østfold

Sikkerhetsopplegget ved Ankomstsenter Østfold har vært omfattende fra starten, og det er ingen grunn til å sikre anlegget bedre nå, sier både UDI og politiet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Både politi, UDI og de som driver «Mottakssenter Østfold» i Råde har fått med seg at flere asylmottak et satt fyr på i Sverige og at det er trusler på nettet om å gjøre lignende i Norge. Foreløpig har man ikke endret sikkerhetstiltakene rundt senteret, for sikkerheten i Råde er god nok per idag. Det mener Utlendingsdirektoratets representant i Råde, rådgiver Tellef Grønli.

Tellef Grønlie UDI

Securitas, folk fra Hero og politiet er her døgnet rundt, sier UDIs mann på stedet, Tellef Grønlie.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

- Vi har i utgangspunktet et høyt sikkerhetsnivå og godt vakthold her på Ankomstsenter Østfold. Vi hadde styrket vakthold i helgen, men det hadde ikke noe med trusselnivået utenfra å gjøre.

Sikres døgnet rundt

- Vi har Securitas døgnet rundt, driftsoperatørene er her døgnet rundt, og politiet er her døgnet rundt.

- På en dag som denne er det ca. 50 stykker fra politiet her, supplerer prosjektlederen til Politiets Utlendingsenhet, Rolf Hegli.

Rolf Hegli, Politiets Utlendingsenhet

- Det er ikke hyggelig det vi hører fra Sverige og fra debatten i Norge, men her er vi 50 fra politiet til stede, sier Utlendingsenhetens prosjektleder for Råde, Rolf Hegli.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

- Det er ikke hyggelig det man leser om fra Sverige, og det som har stått i lokale aviser. Man snakker om det, men det har ikke ført til ytterligere tiltak.

Forteller ikke flyktningene om hatet

De følger med på hva som skjer i et opphetet debattklima på visse nettforum, sier Heros driftsleder i Råde, Helge Ekelund. Men de ser ingen grunn til å informere beboerne på ankomstsenteret.

- Vi har ikke informert spesifikt om det. I utgangspunktet vil vi spare dem for det, og de er her også i så kort tid før de sendes videre til et sted der situasjonen er helt anderledes igjen. Og det er begrenset med tid til å gi dem all den informasjonen de trenger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Romleir kan bli stående

    Fredrikstad kommune har søkt byggesaksavdelingen om at romleiren skal stå på ubestemt tid, skriver Fredriksstad Blad. Søknaden innebærer et ønske om at leiren skal bli stående «inntil videre» – til enten kommunen eller Bane NOR ønsker å bruke området.

    Biskopen besøker romleir
    Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK
  • Kritikk mot Nav Halden

    Nav i Halden gjør ikke en god nok jobb for dem som søker sosialhjelp. Det konkluderer Fylkesmannen i Østfold med etter et tilsyn tidligere i høst. NAV-leder Astrid Nordstrand mener noe av forklaringen er at Halden får mange ekstrasøknader fordi sosialhjelpssatsene i Halden er lavere enn det staten anbefaler.