NRK Meny
Normal

Endelig tilbake på Utøya

– Det var veldig, veldig fint å komme ut her. Det sier fylkesleder i AUF Østfold, Vegard Finnes, om den første sommerleiren for ungdomspartiet på Utøya etter terrorangrepet.

Vekking på Utøya

Vekking av sovende i telt på Utøya i år.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Torsdag dro AUF tilbake til Utøya på sommerleir for første gang etter terroren 22. juli 2011. Fra Østfold har 55 unge AUF-ere reist ut til det tradisjonelle leirstedet i Tyrifjorden i Buskerud.

Ankomsten

Klokken to i går ettermiddag kom bussen fra Østfold frem.

– Vi ble tatt imot av sentralstyremedlem Sindre Lysø, tok båten over og ble innlosjert og satte opp teltene, forteller Vegard Finnes om ankomsten torsdag.

Leirliv Utøya

Leirliv.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han sier det ikke var et vanskelig valg for ham å reise på den første sommerleiren på Utøya etter 2011.

– Det var helt klart at jeg skulle på sommerleir.

Selv har Vegard ikke opplevd terroren på øya, men andre som er der i år, var på Utøya den gangen.

– For noen har det vært et enkelt valg å være med på sommerleiren. For andre har det vært vanskelig å være med, mens andre igjen har det ikke vært riktig å være med.

– Alle de følelsene som ligger rundt det er noe vi respekterer og tar hensyn til. Vi har stort rom til alle sammen og det er veldig forskjellig for menneske til menneske.

Latter og moro

Tidligere har Vegard Finnes sagt til Smaalenenes Avis at det er viktig med stor åpenhet for tårer og samtidig kunne ha det gøy.

– I går var det i så måte en veldig fin dag. Det var mange som gikk ned på minnestedet og var der lite grann. Så hadde vi mimring om Utøyas historie med tidligere ledere i partiet og organisasjonen.

Utøya 2015

Tilhørere i bakken over scenen på Utøya.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Da ble det latter og humor i bakken, så det var veldig godt, mener Vegard Finnes.

Ellers ble torsdagen brukt til å slå opp rundt 400 telt på Utøya. Det var også konsert og ulike idrettsaktiviteter for de unge AUF-erne.

– Det er veldig god stemning, det er aldri stille på øya. Nå våkner folk til liv, sier Finnes og forteller at flere har spilt litt volleyball og fotball i morgentimene på Utøya.

Selv forteller han at han ser frem til politiske verksteder, foredrag og ikke minst lørdagens besøk av partileder Jonas Gahr Støre.

– Det blir veldig spennende å høre hva han kommer med, avslutter fylkeslederen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg skal taksere igjen

    Sarpsborg kommune skal taksere alle eiendommene i kommunen på nytt. Bakgrunnen er å danne grunnlag for utregning av eiendomsskatt for 2020. Sarpsborg takserte sist i 2008. Arbeidet med å taksere på nytt starter i høst, og fortsetter ut over 2019.

  • – La barna lære å ferdes i trafikk

    – Ikke følg barna på skolen i dag! Det er beskjeden fra Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk. Han mener det er mye bedre at barna får opplæring i å ferdes i trafikken, enn at de skal bli kjørt til døra. Trygg Trafikk ønsker å opprette såkalte HJERTE-soner rundt skolene, som skal gjøre det tryggere for alle