NRK Meny
Normal

En julekalender fra hele verden

Tobarnsmoren Tine Solberg Johansen så seg lei av pakkekalendere og har laget en litt annerledes julekalender til sine to barn.

Tine Solberg Johansen

Trine Solberg Johansen er opptatt av at barna skal lære om forskjellige juletradisjoner.

Foto: Beate Grøndahl

Det er fremdeles en stund til jul, men Tine Solberg Johansen er allerede i gang med å lage julekalender til sine to barn, Tobias (3) og Adriana (2). I år har hun byttet ut de tradisjonelle gave- og sjokoladekalenderne med en helt spesiell idé.

Hun ønsker nemlig at barna skal telle ned dagene fram til julaften med en hilsen fra andre barn fra andre land.

– Jeg er veldig glad i julen og førjulstiden. Det betyr mye for meg, men samtidig er samboeren min, barnas far, fra Kenya og der feirer man jo jul på en helt annen måte. Det er derfor viktig for meg at barna mine vokser opp med en forståelse for at det finnes veldig mange forskjellige måter å feire jul på og at man trenger ikke å feire jul heller, sier hun.

Tobias (3) og Adriana (2)

Tobias (3) og Adriana (2) får en annerledes julekalender i år.

Foto: Privat

I fjor pakket hun inn 48 kalenderpakker, men tingene ble fort kastet eller glemt. Hun ville derfor finne en annen løsning for å gjøre adventstiden spennende.

– Det koster mye, det er ikke spesielt miljøvennlig og det er mye styr. Det er klart det blir litt styr med dette også, men det er hyggelig for både meg og barna. Jeg har kommet i kontakt med nye mennesker og mange jeg ikke har snakket med på flere år, forteller Tine.

Hilsener fra London og Dubai

Tobarnsmoren har delt et innlegg på Facebook hvor hun henvender seg til foreldre over hele verden. Innlegget har blitt likt og delt mange ganger, og hun har allerede fått flere svar.

Blant annet har det kommet en hilsen fra en liten jente som bor i London:

«Kjære Tobias og Adriana. Mitt navn er Agnes. Noen ganger er jeg i New Zealand til jul der den ene mammaen min vokste opp. Den andre mammaen min vokste opp i Sverige. I dette landet som heter New Zealand, som er helt på den andre siden av verden, så er det ikke kaldt til jul. Det er faktisk så varmt at vi kan svømme.»

Fire år gamle Sofia fra Dubai har også sendt en hilsen til søskenparet:

«Nå er det jul og da kommer julenissen med pakker. Man får flere pakker når man er barn og når man har vært snill. Voksne får for få pakker, kanskje de ikke har vært så snille? Eller så er det fordi de begynner å bli gamle. I Dubai kommer nissen på kamel fordi det er så tungt å bære gavene i sanden.»

Tine ha også fått tilsendt hilsener fra Oman, Sveits, USA, Sør-Afrika, Kenya og flere fra England. Det har også kommet et brev fra en spansk hund og fra en katt i Sudan.

– Jeg tror barna mine vil synes at det er kjempestas. Når vi er på biblioteket, så er bøker om barn fra andre land det første de går og henter.

Men skal ikke barna dine få sjokolade og marsipan til jul?

– Er ikke det sånn besteforeldre fikser da, ler hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.

  • Oslofjordtunnelen stengt mot Drøbak

    Oslofjordtunnelen i Akerhus og Buskerud er stengt i retning mot Drøbak. Det pågår berging av en vogntog i tunnelen, melder Vegtrafikksentralen øst.