NRK Meny
Normal

En jul fritatt fra prestasjonspress og perfekt ytre

Prosten i Sarpsborg håper kirken kan være et sted der "generation notification" ikke trenger å holde den perfekte fasaden i jula.

Prost i Sarpsborg
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Det er fjerde søndag i advent og julaften er rett rundt hjørnet. Mange nordmenn besøker kirken én gang i året, nemlig på julaften. På kontoret sitt i Sarpsborg sitter prosten i Sarpsborg prosti, Kari Mangrud Alvsvåg, og skriver preken til julegudstjenestene.

– Tro er veldig fleksibelt i livene våre. Åndeligheten kommer nok til syne for mange i jula.

Samfunn i rask endring

Samfunnet vårt endrer seg stadig. Jula forbindes i stadig større grad med det kommersielle og unge som vokser opp i dag lever i en helt annen verden enn de som vokste opp for ti til tjue år siden. De kalles "generation notification" og mye handler om en perfekt fasade og flatterende bilder på Instagram. Mangrud Alvsvåg håper kirken kan være en pause fra dette nå i jula.

– Jeg håper vi som formidlere kan skape et rom som folk kan søke til for å bli fritatt fra det å prestere. Være fritatt fra kampen om å oppnå det perfekte ytre. Jeg vil at kirken skal være et sted der vi ikke trenger å holde fasaden, men kan komme som dem vi er.

Trenger man en religiøs overbevisning eller sterk gudstro for å søke til kirken i jula?

– Nei, det gjør man ikke. Men mange kjenner nok at de har en åndelighet i seg og for mennesker som søker en åndelig erfaring er kirken selvfølgelig et fint sted å komme. Men kirkerommet formidler uansett en ro som alle kan nyte godt av.

Prost i Sarpsborg
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Blir konservative i jula

Prosten forteller at kirken alltid har hatt for tradisjon å tilpasse seg samfunnet og tiden vi lever i. Likevel mener hun vi skal være forsiktige med å endre for mye rundt juletider.

– Jeg tror vi skal være tro mot tradisjonene, for mange søker til kirken for å finne ting som de alltid har vært. Tradisjon er viktig for oss og det kan virke som vi blir mer konservative i jula alle sammen. Alt skal være som det var i fjor. Vi skal synge de samme sangene og lese de sammen tekstene, tror hun.

Hvilke sanger må du høre for at det skal bli jul?

Jeg må høre "Deilig er jorden" og "Glade jul", med den nye teksten til Erik Hillstad, smiler Mangrud Alvsvåg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny leder i Hvaler Høyre

    Marita Wennevold Hollen har rykket opp som leder av Hvaler Høyre etter at forgjengeren meldte seg ut, i følge Fredrikstad Blad. Hollen sier at dette er en midlertidig ordning som følge av at hun var nestleder. Hvaler Høyre skal ha ekstraordinært årsmøte 29. juni.

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.