NRK Meny
Normal

En hage til å spise opp

Eva og Svein Olsen er hekta på hage og dyrker nok grønnsaker til å fø en hel landsby. Hos dem begynner hagesesongen tidlig i mars og varer til langt ut på høsten.

Eva og Svein Olsen

Eva og Svein på trappa etter en økt i kjøkkenhagen.

Foto: Camilla Næss / NRK

Eva mater hønene når vi kommer på besøk. De spankulerer fritt omkring blant vakre blomster og bugnende grønnsaksbed i Olsens hage.

Eva mater hønene
Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

- Her ute er klimaet godt, sier Svein Olsen. Vi starter i mars og holder på ut oktober. Vi dyrker alt selv. Det er deilig å slippe å gå i butikken.

Søndre Sandøy ligger i Hvaler kommune, og man må ta ferge for å komme seg til den bilfrie øya. Her ute er hage og dyrking en hobby for flere, det skjønner man når man trasker langs grusveiene, og kikker over hekker og gjerder.

Økologisk og bærekraftig

Hos Eva og Svein er det asparges, mange slag poteter, sukkerterter, bønner, purre, løk, flere slag tomater, epletrær, plommetrær, og en imponerende bjørnebærhekk. Det hele omkranset med vakre blomsterbed.

Bed foran drivhus

Hagen omkranset med lekre bed

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

- Interessen for hage har jeg hatt siden jeg var helt liten sier Eva. Jeg leste blomsterfloraen og kunne navna på alt som grodde. Men det var når vi ble pensjonister vi virkelig fikk tid til å dyrke hobbyen vår.

Ekteparet vant hagekulturprisen fra det Norske Hageselskap i fjor. I juryens begrunnelse ble det lagt vekt på at ekteparet driver et allsidig hagebruk med vekt på økologi og bærekraft.

- Vi er ofte på foredrag og lærer stadig nytt om økologisk drift, og er opptatt av både matoppbevaring og matlaging ikke minst. Nå har vi lært oss fermentering også, ler Svein.

Eva kan blant annet fortelle at hun lagrer gulrøttene i sand eller mose i kjellerboden. Der holder de seg godt vinteren gjennom.

Hage -TV

Eva og Sveins grønne oase er den niende hagen som besøkes i TV-serien Hagen min på NRK1.

Norsk hageprogram. Hos Svein og Eva Olsen er det grønnsaker nok til å mette en liten landsby. Kokken Dag Tjersland blir inspirert og lager en italiensk grønnsaksragu. Gartner Steinar Johansen fråtser i bær, mens programleder Heidi Sivertzen-Oksmo får smake på hjemmelaget plommesyltetøy. (9:10)
Mating av høner

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ikke meldt om flere uhell

    Det er ikke meldt om nye hendelser på veiene i indre Østfold de siste timene. Det sier operasjonsleder Pål-Andre Thorsby, i Follo politidistrikt. en person ble sendt til sjekk på grunn av nakkesmerter etter sammenstøt mellom to biler på Slituveien i 10-tiden, det er det eneste som er meldt inn av personskader etter at det var svært glatt på flere veier i indre Østfold i morges og i formiddag.

  • Drevne irer avslutter Månefestival

    Irske Waterboys skal avslutte Månefestivalen neste år. Bandet ble startet av Mike Scott i 1983, og har i en årrekke vært en festivalfavoritt i Norge. – Vi er superfornøyde med å ønske Waterboys velkomne til Gamlebyen, sier daglig leder Torill Frydenlund i Gamlebyen Festivaldrift AS.

    Mike Scott, The Waterboys, Kongsberg Jazzfestival 08.07.17
    Foto: Anders Nielsen / NRK