En av fem nordmenn reagerer på parfyme

Overfølsomhet for parfyme byr på problemer for mange nordmenn. På en ungdomsskole i Fredrikstad måtte rektor be elevene slutte med parfymerte produkter.

Parfyme illustrasjon

Mange nordmenn får plager av parfyme. Astma- og allergiforbundet vil at folk tenker seg om før de sprayer seg.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

150.000 nordmenn sliter med parfymeallergi og mange sliter med overfølsomhet mot duft. Astma- og allergiforbundet skriver på sine nettsider at cirka en av fem sier de opplever plager ved andres parfymebruk.

Advarer mot sterk pollen

Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Astma- og allergiforbundet, oppfordrer folk til å bruke mindre parfyme.

Foto: NRK

Lene Gunvaldsen, som er kommunikasjonsrådgiver i forbundet, forteller at dette byr på store problemer for mange nordmenn.

– Noen kan få eksem og utslett av å bruke parfymerte produkter, mens andre er overfølsomme for duften. De med astma og allergi kan oppleve at symptomene blir forverret. Andre kan reagere på duften med blant annet å få migrene, kvalme eller svimmelhet.

Ville stoppe parfymebruken

Og det var det siste som var problemet for flere elever på Kvernhuset ungdomsskole i Fredrikstad. Rektor Steinar Ekeberg forteller om elever som måtte være hjemme på grunn av overfølsomhet mot parfyme-dunst.

– De synes det var vanskelig å være her. Gjennom samarbeid med foreldrene kom vi frem til at vi ville oppfordre elevene til å ikke bruke parfymerte produkter, forteller han.

Kvernehuset ungdomsskole

Kvernhuset ungdomsskole oppfordret elevene til å ikke bruke parfyme med tanke på medelevenes helse.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

Oppfordringen ble tatt godt imot av elevene, og skolen har ikke hatt problemer med parfyme i ettertid.

– Det skal ikke være fravær på grunn av parfyme nå. Vi er opptatt av å fjerne risikoer for alle allergier, så dette var bare en del av dette, forteller rektoren.

– Får astmaanfall

En som plages av parfyme, er Kristine Larsen. På legekontoret der hun jobber har de oppfordret de ansatte til å unngå å bruke parfyme på grunn av hennes overfølsomhet.

Når hun er ute blant folk i butikken eller på gata kan hun få pusteproblemer på grunn av kraftig dunst.

– Jeg blir tett i stemmen og får astmaanfall, sier hun.

Kristine Larsen

Kristine Larsen kan få astmaanfall av sterk parfymelukt.

Foto: PRIVAT

Larsen forteller at hun i stedet for å si ifra til andre, velger å tilpasse situasjonene selv.

– En gang var jeg på kino med en venninnene og to barn. Da kom det en inn i salen som hadde på seg masse parfyme, og vi måtte da flytte oss rundt helt til filmen startet, slik at jeg ikke skulle reagere.

Blir uvel i kollektivtrafikken

Gunvaldsen i Astma- og allergiforbundet forteller at de ofte blir kontaktet av personer som har opplevd å bli uvel etter å ha vært eksponert for sterkt parfymerte lukter, spesielt i kollektivtrafikken.

For å øke fokuset på disse lidelsene arrangerer forbundet denne uken parfymefri uke. Gunvaldsen ønsker å oppfordre folk til å slutte med parfyme eller parfymerte produkter.

– Vi ønsker ikke et forbud mot parfyme, men dette er en holdningskampanje for å fortelle at parfyme er et unødvendig tilsetningsstoff som kan gi problemer både for deg selv og for andre rundt deg, avslutter hun.