Else forfatterdebuterte på 90-årsdagen

HALDEN (NRK): Else Boger ante ikke at diktene hun har skrevet skulle ende opp som bok. Ekspertene mener stadig flere velger å gi ut litteratur på egenhånd.

Else Boger (t.v.) får sin debutbok av datteren Gun Richards

Gun Richards (t.h.) overrasket moren Else Boger med hennes debutbok på Bogers 90-årsdag.

Foto: Per Øyvind Fange/NRK

– Jeg gir meg helt over. Jeg er forfatter! sier Else Boger og ler.

I hendene har hun et rykende ferskt eksemplar av boka «Livets Labyrint» skrevet av henne selv. For kort tid siden ante hun ingen ting om at denne boka fantes eller i det hele tatt var under planlegging.

Bak hennes rygg har imidlertid familiemedlemmene samlet det hun har skrevet til en bok. Billedkunstner Wenche Høidal, som er Bogers niese, har illustrert. Og familien har gått offensivt til verks og trykket opp 2000 eksemplarer i førsteutgaven.

Den vanligvis så munnrappe 90-åringen vet knapt hva hun skal si.

– Jeg har skrevet masse dikt opp gjennom årene om det som har skjedd gjennom livet mitt. Så har de ordnet med dette. Jeg er veldig takknemlig. Den er veldig fin, sier hun.

Boka er på 73 sider, og temaene for diktene er alt fra opplevelser i barndommen, om forholdet til familiemedlemmer og om det å være medmenneske.

– Billig og enkelt

90-åringen er ikke den eneste som debuterer som forfatter for tiden.

– Mitt inntrykk er at stadig flere velger å gi ut på eget forlag, sier Oddbjørn By, forfatter av boka «Slik gir du ut på eget forlag».

Oddbjørn By

Forfatter Oddbjørn By mener utviklingen har gjort det enkelt for de fleste å gi ut bøker på eget forlag.

Foto: NRK

Boka er naturlig nok gitt ut på eget forlag, Olden Forlag. By har til sammen gitt ut 8 bøker og solgt over 160.000 eksemplarer i flere land.

Mest kjent er han for boka Memo, som handler om hukommelsesteknikker.

– Før måtte du satse gård og grunn for å gi ut en bok. Utviklingen har gjort det billig og enkelt. Du klarer å finne både redaktør, korrekturleser og designhjelp på internett, sier By.

Flere digitale utgivelser

En bok trenger ikke nødvendigvis være mellom to stive permer lenger. Framveksten av e-bøker er også med på å gjøre flere til forfattere. Nettbutikken Ebok.no ser at flere trykker på knappen for «selvpublisering» på sidene deres.

– Økningen er i antall utgivelser, men antakelig er det også en økning av nyregistreringer av utgivere. Sistnevnte har vi ikke tall på, skriver redaktør Emilie Jarto i en e-post.

Hun tror forfatterne ønsker å sitte igjen med mer penger per solgte bok, samt stå friere i sine valg av temaer. Gjengangere her er lokalhistorie, fagbøker – og erotikk.

– «Fifty Shades of Grey» er ett eksempel på en internasjonal suksess som først var selvpublisert, og på Ebok.no selger vi godt av en selvpublisert, erotisk serie av pseudonymet Kitty Summers.

Klar for boksignering

90 år gamle Else Boger legger ikke skjul på at hun er stolt over å ha boka i hånda. Men det er også noen temaer hun ikke har rukket å skrive om. Som for eksempel oldebarna.

– Det er litt spennende å være såpass oppi åra og debutere med bok. Men jeg kunne kanskje ventet til jeg var 100, da? sier hun og ler.

Senere skal forfatteren gjøre som det sømmer seg for forfattere, nemlig sette seg bak et bord i byens bokhandel og signere. Til helgen er det stor 90-årsfeiring.

– Kanskje leser jeg litt der også? Dessuten har jeg skrevet en sang om meg selv som vi skal synge. Der er det også veldig mye morsomt, for jeg har alltid hatt veldig godt humør og ledd mye, sier hun og ler.

Gun og Nicholas Richards

Else Bogers datter, Gun Richards, og barnebarnet Nicholas Richards, følger stolte med når forfatterdebutanten leser fra diktsamlingen sin.

Foto: Per Øyvind Fange/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mann veltet på sykkel

    Politiet måtte ta hånd om en beruset mann i 50-årene som veltet da han var ute og syklet i natt. Mannen ble ikke alvorlig skadd.