Elise (26) kan havne på Stortinget med nyfødt baby

Medlemmene i fylkeslaget til Arbeiderpartiet vil at Elise Bjørnebekk-Waagen skal komme på Stortinget. Havner hun der, blir det med en seks måneder gammel baby.

Elise Bjørnebekk-Waagen

SPORTY: Elise Bjørnebekk-Waagen har den siste tiden trent godt for å konkurrere i triatlon. Nå vil hun på Stortinget.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg skal ha baby i mars. Men jeg vil også på Stortinget, sier 26-åringen fra Sarpsborg.

I helgen kom resultatet fra en uravstemning blant Arbeiderparti-medlemmene i Østfold. Der fikk Elise Bjørnebekk-Waagen tredje mest stemmer, bak Stein Erik Lauvås og Cecilie Agnalt, men før partiveteran og stortingsrepresentant Svein Roald Hansen.

Det betyr at partimedlemmene i fylket gjerne ser at hun havner på Stortinget.

Skadet på Utøya

Denne stortingsperioden har Arbeiderpartiet tre av de åtte fylkesplassene på Stortinget. Irene Johansen ønsker ikke gjenvalg, men de to siste – Stein Erik Lauvås og Svein Roald Hansen – ønsker begge å fortsette.

Nøkkelen til en stortingsplass kan dermed være å komme på en av de tre første plassene under nominasjonsmøtet i slutten av november.

Det kan bety at Bjørnebekk-Waagen må utkonkurrere Cecilie Agnalt om den øverste kvinneplassen på den endelige lista.

– Det er spennende momenter som skal vurderes av nominasjonskomiteen, både kjønn, alder og geografi. Svein Roald Hansen er ikke veldig truet av meg ettersom det er annenhver gang mann og kvinne, sier hun.

Den siste tiden har hun fått en viss oppmerksomhet ved at hun etter å ha blitt skutt i kneet på Utøya, har klart å trene seg opp til å konkurrere i triatlon.

Selv mener den vordende moren at hennes brede erfaring som leder i Østfold AUF, som ungdomssekretær i LO og fra diverse verv både kommunalt og fylkeskommunalt, gjør henne godt kvalifisert til en plass i nasjonalforsamlingen.

– Det er utrolig artig å få den tilliten fra medlemmene. Jeg har fått være med på mye i politikken allerede. Jeg har fått løse mindre og større oppgaver i fylket, sier hun.

Ole Haabeth på dobbeltspor

VANSKELIG VALG: Leder Ole Haabeth i nominasjonskomiteen til Østfold Ap.

Foto: Odd Skjerdal
Vanskelig kabal

Uravstemningen blant medlemmene blir et styringsverktøy for nominasjonskomiteen når de skal sette opp sitt forslag til hvem som bør representere Østfold ved stortingsvalget neste høst.

Mye tyder på at nominasjonskomiteen kan få en tøff jobb med å etterkomme alle ønskene fra partimedlemmene. Prinsippet om annenhver mann og kvinne er absolutt, opplyser komiteens leder Ole Haabeth. I tillegg er det viktig med geografisk spredning. Også aldersmessig spredning er en fordel.

– Det er et generelt ønske at man på en liste har både kontinuitet og friskt blod. Det har vi med de navnene som står der, sier Haabeth.

Nominasjonskomiteen har fortsatt ikke hatt sitt første møte, og Haabeth ønsker ikke å spekulere i hvordan de ulike hensynene vil slå ut. Heller ikke om kjønnsprinsippet vil gjøre at partiveteran Svein Roald Hansen kommer til å skyve Bjørnebekk-Waagen nedover på listene.