NRK Meny
Normal

Elgjegerne på vakt mot syke elger

Elgjegerne i Østfold frykter at den svært smittsomme hjorteviltsykdommen skrantesyke skal spre seg til fylket.

Elg
Foto: Rainer Prang / NRK

Skrantesyke, «chronic wasting disease» på engelsk, er dødelig for hjortevilt – elg, hjort, rådyr og reinsdyr. Den ble første gang oppdaget i USA for nærmere 50 år siden, og det er ikke påvist at den har spredd seg til mennesker.

I mars i år ble sykdommen for første gang påvist i Europa, i Sogn og Fjordane. Siden det er den påvist fire ganger til, i Sogn og Fjordane og i nordvestre deler av Buskerud. Så langt er det ikke oppdaget smitte i Østfold.

Men lokale jegere frykter at den skal spre seg hit.

– Vil være en katastrofe

– Dersom dette utbrer seg, vil det være nærmest en katastrofe, sier leder viltnemnda i Rakkestad og rovviltkontakt ved Statens Naturoppsyn, Jan Lie.

Han har 45 års erfaring som jeger og er bekymret:

– Det blir en stor lidelse for dyra, og det vil ha en sterk påvirkning på jegermiljøet. Vi har en sunn og god hjorteviltbestand her i fylket. Hjorteviltet er i god kondisjon. De har mye fôr og er friske og fine. Da vil det være bedrøvelig dersom det skulle komme en slik sykdom, sier Lie.

Tar 15.000 prøver

Tor Olav Ås

Seksjonssjef Tor Olav Ås i Mattilsynet kan fortelle at smitten foreløpig ikke er påvist i Østfold.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Mattilsynet gjennomfører nå et stort overvåkingsprogram. Det blir tatt til sammen 15.000 prøver av elg, reinsdyr, hjort og rådyr.

– En del steder blir det tatt prøver av elg felt under jakta. Det gjør vi ikke her i Østfold nå. Her undersøker vi alle trafikkdrepte dyr og hjorteslakt, forteller seksjonssjef Tor Olav Ås i Mattilsynet i Ytre Østfold.

Så langt er 75 trafikkdrepte elger sjekket i Østfold, uten at det er påvist smitte her.

Ås sier at elgjegere som feller dyr som virker syke, må ta kontakt med Mattilsynet eller den lokale viltnemnda, slik at det kan bli tatt prøver.

– Dersom vi finner dyr med denne sykdommen, blir kjøttet destruert. Mennesker skal ikke spise kjøtt fra dyr med en dødelig sykdom, sier Ås.

hjernetest

Magnus Kvitne skjøt elgoksen med seksten tagger. Her tar Jan Oddvar Eriksen hjerneprøven.

Foto: Linda Pedersen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Starter interkommunalt havneselskap

    I dag bestemte kommunene i Nedre Glomma-regionen å slå seg sammen til et interkommunalt havneselskap. Avtalen ble undertegnet i dag og vil starte opp etter nyttår. Både Sarpsborg og Hvaler ser store fordeler med et samarbeid med Borg havn i Fredrikstad. Sammenslåingen vil også kunne merkes for de med fritidsbåter, forteller styreleder Siri Martinsen

  • Verner skogsområder

    Regjeringen har i dag verna 49 nye skogsområde i ti fylker. To av områdene er i Østfold, begge disse i Halden. Dette gjelder Svantjern naturreservat og Vestfjella naturreservat som får utvidet verneområde. Områdene inngår i arbeidet med frivillig vern av privateid skog.