NRK Meny
Normal

– Mange elever er usikre på om de får fullført utdannelsen sin

Nå varsler kunnskapsministeren full gjennomgang av dagens yrkesfag.

Emil Mathisen

Emil Mathisen er leder i Elevorganisasjonen i Østfold. Han synes det er synd at unge ikke vet om de får fullført utdannelsen sin.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Endelig, sier leder av Elevorganisasjonen i Østfold, Emil Mathisen.

Utdannelse er det viktigste vi har og noe vi ikke klarer oss uten. Da må det sikres at dette er noe alle får.

Emil Mathisen

Mangel på lærlingplasser er et stort problem og mandag varslet kunnskapsministeren full gjennomgang av yrkesfag.

I en NTB-melding skrev Torbjørn Røe Isaksen at han varsler full gjennomgang av dagens yrkesfag for å få flere søkere og færre som slutter.

– Det er veldig bra at han setter dette på dagsorden. Vi i Elevorganisasjonen har sagt lenge at dette har vært et problem, sier han.

Men det hjelper lite å gjøre noe med yrkesfag hvis mangelen på lærlingplasser fortsetter, sier Mathisen – som mener følgende grep må tas:

– Først og fremst må lærlingtilskuddet heves og arbeidsgiveravgiften på lærlinger fjernes slik at det ikke koster bedrifter noe å ta inn lærlinger. I tillegg må det bli slutt på å dytte ansvaret for lærlingplasser på bedrifter og næringsliv. Det offentlige må også ta sitt ansvar. Det er mange offentlige arbeidsplasser som kan ta inn lærlinger, sier han.

Vanskelig for unge

Emil Mathisen og Elevorganisasjonen i Østfold synes det er lite tilfredsstillende at unge i dag starter et utdanningsløp de ikke vet om de kan fullføre. Han forteller at mange er usikre på om de får fullført utdannelsen sin.

– Det er jo synd, se for eksempel på bygg og anlegg. Der er du aldri sikker på om du får lærlingplass eller får fullført utdannelsen. Utdannelse er det viktigste vi har og noe vi ikke klarer oss uten. Da må det sikres at dette er noe alle får, mener han.

Røe Isaksen vil gjennomgå yrkesfagene sammen med arbeidslivets organisasjoner for å se hvordan yrkesfag kan bli attraktive. For slik det er i dag, kan det ikke fortsette, mener elevene selv.

– Jeg håper det tas tak og jeg håper politikerne ser at det ikke kan fortsette slik det er i dag.

Kunnskapsministeren vil gjennomgå dagens yrkesfag sammen med arbeidslivets organisasjoner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta ligger under til pause

    Lillehammer leder 1-0 over Sparta etter den første perioden i den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey. Sarpingene må vinne kveldens kamp for å ha muligheten til å gå videre til finale.

  • Fem tatt i fartskontroll

    UP hatt fartskontroll Svinesundveien i Halden. 5 forenklede forelegg er utstedt for høy hastighet. Høyeste var 70 km/t i 50-sone.