Hopp til innhold

El-allergiker Rolf må «bo» i hagen

Mens resten av familien ser på TV eller bruker PC-en, må Rolf Gjelsvik på Hvaler forlate huset.

Rolf Gjelsvik er el-overfølsom

Rolf Gjelsvik er el-overfølsom og må forlate huset når familien ser TV eller bruker PC.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Sivilingeniør Rolf Gjelsvik har jobbet med elektronikk hele sitt liv, men er nå en av flere hundre som har fått store problemer med elektromagnetisk stråling.

De siste fem årene har han vært ufør på grunn av el-overfølsomhet, noe som har snudd opp-ned på livet hans. Plagene kan være så store, at han i perioder av dagen må oppholde seg i en liten hytte i hagen.

– Hvis noen i familien ser på TV, bruker PC eller annet el-utstyr forlater jeg huset. Da går jeg ut i hytta, slår av strømmen og oppholder meg der til de er ferdige, sier Gjelsvik til NRK.no.

LES OGSÅ:

Sykere og sykere

Symptomene for folk med el-overfølsomhet varierer fra øresus, svimmelhet og utmattelse til kraftig hodepine og magesmerter.

For Gjelsvik ble situasjonen bedret i 2008, da han endelig hadde fått kartlagt hvilke el-kilder som gjorde han dårlig. Da hadde han fått flere og flere symptomer etter hvert som tiden gikk.

– Det begynte med magesmerter og kribling på kroppen, så ble det også hodepine og svimmelhet. Etter at jeg fikk fjernet utstyret ble jeg bedre, selv om det nok er langt frem til jeg er frisk. Men jeg merker stor forskjell, forteller han.

SE TV-REPORTASJE: (Artikkelen fortsetter)

Video 5a68a4f4-6d46-408a-aeac-1184a8cd6507.jpg

– Flere vil bli syke

Stråling fra mobiltelefoner, trådløse nettverk, PC-skjermer og andre kilder finnes nesten overalt, og det blir stadig færre steder hvor el-overfølsomme mennesker kan oppholde seg uten å bli dårlige.

Økt bruk av mobiltelefoner og trådløse nettverk kan føre til at flere får alvorlige helseproblemer i årene som kommer. Det frykter Foreningen for el-overfølsomme (Felo).

LES: Nei til strengere strålegrenser

Lederen i Felo, Solveig Glomsrød, kan ikke si hvor mange det er som lider av el-overfølsomhet i Norge, men foreningen har 600 medlemmer og får stadig nye - ikke minst blant de unge.

– Fenomenet dukker opp i stadig yngre aldersklasser. Vi hører om unger i barneskolealder som må bli hjemme på grunn av helseproblemer, sier Glomsrød.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Solveig Glomsrød, leder av Foreningen for el-overfølsomme

Solveig Glomsrød, leder av Foreningen for el-overfølsomme.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Men selv om flere rapporterer om plager, finner ikke Statens Strålevern noen sammenheng mellom sykdomstegnene og strålingen. Det forteller seksjonssjef Meret Hannevik

– Vi tviler ikke på at de som opplever det har sine symptomer, men forskning har ikke klart å finne noen årsakssammenheng mellom elektromagnetiske felt og helseplager, sier Hannevik.

– Ikke i tvil

Rolf Gjelsvik er imidlertid ikke i tvil.

– Hvis jeg klarer å isolere meg helt, så blir jeg alltid bra - samme hvor jeg er, slår han fast.

I likhet med Felo, tror Gjelsvik dette bare er begynnelsen.

– Alt blir jo trådløst etterhvert, så jeg antar at det vil bli en stor vekst av syke i tiden som kommer, sier han.

LES OGSÅ: