NRK Meny
Normal

Eksotiske nytteplanter er den nye hagetrenden

Denne sommeren skal hagen fylles med eksotiske urter, appelsiner og chili.

Chilliplanter

Chiliplantene har blitt veldig populære. Den kan plantes ut og høstes om høsten.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Selv om vi kanskje forbinder dem med sydligere breddegrader, er det mulig å dyrke appelsiner, auberginer, druer og chili også her i Norge og Østfold.

Ifølge Nicklas Dyhre, Dyhre gartneri i Moss, blir eksotiske nyttevekster mer og mer populært.

– Jeg tror vi har blitt litt mer bevisste på å produsere kvalitet i uterommet vårt, på terrassen, på balkongen og i krukker. Vi har fått en forståelse for at det blir mye bedre smak på ting av de vi lager selv.

Dufter og smaker

Oregano

Dyhre forteller at urtene sprer gode dufter i hagen.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Eksotiske planter og urter i hagen sprer deilige dufter, særlig på varme sommerkvelder, forteller Dyhre.

Og det finnes mange slag å velge mellom.

– Det finnes i utgangspunktet en rekke sorter som lime, sitron, rød sitron og kumkvat. De må overvintres inne og får fruktene modne i februar en gang.

Frukten er fullt mulig å spise.

– Det blir godt såfremt du setter det et sted innendørs med nok lys og at plantene får nok jord å vokse i.

Denne sommeren skal hagen fylles med urter, appelsiner og chili.

Nicklas Dyhre forteller at eksotiske nytteplanter er populært.

Pass på vannet

Om du har lyst til å prøve deg frem med en rimelig plante, foreslår Dyhre chili. Han anbefaler at man potter om planta etter at du har kjøpt den.

– Den kan godt stå inne en periode til, for vi har den kaldeste maimåned på lenge. Planta er avhengig av ganske høye utetemperaturer. Chilien er en billig, fin plante som er enkel å ha med å gjøre. Den kan veldig enkelt tas inn om vinteren, og den vil bære frukter i august til oktober.

Chilliplante

Chilien er en enkel og billig plante.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Ifølge Dyhre at det er viktig å tenke på hvor de eksotiske plantene plasseres. For eksempel må man passe på å ikke plassere sorter som har behov for mye lys og skydd for vinden, i skyggen på et vindutsatt sted.

Samtidig må man passe på at planta får passe med vann.

– Hvis man tar livet av en plante som er relativt hardfør, er det som regel fordi den får for mye eller for lite vann. Man må rett og slett stikke fingeren i jorda og kjenne om det er fuktig eller om det er tørt og behov for vann. Etter hvert får man kjennskap til plantene og vil kunne se når den trenger vann.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Omkjøring etter dødsulykke

    I forbindelse med dødsulykken i Trøskenveien i Sarpsborg opplyser Vegtrafikksentralen øst at det er omkjøring via fylkesveiene 282 og 115, Trøsken-Nordby. En motorsyklist er bekreftet omkommet.

  • Motorsyklist omkom

    En motorsyklist er omkommet i en ulykke på Trøskenveien i Sarpsborg. Nødetatene er på stedet og veien er sperret, melder politiet