NRK Meny
Normal

Eiketrær skal beskyttes

Drøyt 1800 gamle eiketrær i Fredrikstad skal bevares. Nå får eierne brev fra kommunen med beskjed om å passe på trærne, hvis ikke kan det vanke bøter.

Eika i Råde

Gamle, hule eikertrær som denne i Råde, er nå beskyttet av norsk lov.

Foto: Tore Kjølstad

– Grunn til at vi sender ut brev nå er at grunneiere ikke kan komme og si at de ikke visst om treet sitt, sier spesialkonsulent Kristin Lugg i Fredrikstad kommune.

Dersom man hugger ned slike eiketrær har man brutt naturmangfoldsloven.

Skygge og estetikk ikke gode nok grunner

For hule og storvokste eiker har fått en beskyttet gjennom naturmangfoldsloven. I slike gamle trær finnes det opptil 1500 arter av sopp, insekter og lav, mange er sjeldne og utrydningstruede.

Det er ikke uten videre lov til å fjerne greiner som skygger for sola eller på andre måter er til sjenanse.

– Estetikk, løvnedfall og skygger er ikke gode begrunnelser. Det må gå på sikkerhet eller samfunnsmessig viktige tiltak som for eksempel kraftledninger eller vann og kloakk, sier Lugg.

Kartlegger trærne

Brudd på forskriften kan straffe seg økonomisk.

– Vi har sanksjoner som bøter, eller noe vi kaller miljøerstatning. Krav om oppretting er det også, men det er i praksis ikke mulig

Fredrikstad kommune har gjennom kartlegging kommet til at de har om lag 1850 store gamle eiketrær som kommer inn under forskriften.

Selv om eika ikke er hul skal den bevares dersom treet har en diameter på minst 63 centimeter, og omkrets på 200 centimeter målt i brysthøyde.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Senterpartiet vil fjerne villsvin

    Det er fortsatt bred politisk enighet på Stortinget om at villsvin er uønsket i Norge. Samtidig gjør den svenske villsvin-politikken et fullstendig uttak vanskelig. Landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad, mener det må på plass en utryddingsplan, skriver Nationen. Han mener villsvin er en fremmedart som bør skytes, ikke forvaltes.

  • Til sykehus etter brann i Gressvik

    To personer er fraktet til sykehus etter en brann i en bolig i Gressvik i Østfold, melder politiet. Den ene skal ifølge politiet ha fått brannskader på en arm, og den andre har skader i et bein etter å ha hoppet fra 2. etasje.