- E-skatt skremmer bedrifter bort fra Fredrikstad

Økonomidirektør i Jøtul AS mener Fredrikstad kommune skremmer bedrifter fra å etablere seg i kommunen.

Jøtul

Jøtul i Fredrikstad må ut med 1,4 millioner kroner i E-skatt hvert år. En avgift de hadde sluppet hvis bedriften for eksempel hadde ligget på Hvaler.

Foto: NRK

Bedrifter i Fredrikstad må betale høyeste sats på eiendomsskatt.

Det gjør at bedriftene velger bort kommunen når de vurderer hvor de skal etablere seg, mener økonomidirektør i Jøtul, Georg Bjørnson.

– Eiendomsskatten er ikke bare en inngangsbillett for nytt nærligsliv, men faktisk en årlig avgift som må betales på investert eiendomsmasse og tung industri, sier han Bjørnson, som også er styreleder i Fredrikstad utvikling.

LES OGSÅ:

Må ut med millioner

Næringslivet i Fredrikstad slipper ikke unna å betale skatt på eiendom. De må også betale eiendomsskatt på fastmontert produksjonsutstyr. Jøtul har investert millioner i både nytt lagerbygg og maskiner.

De må ut med 1,4 millioner kroner i E-skatt hvert år. En avgift de hadde sluppet hvis bedriften for eksempel hadde ligget på Hvaler.

– Når det kommer noen og skal etablere seg på nytt, så er dette en rammebetingelse som er negativ for Fredrikstad og som kan slå til fordel for andre kommuner hvis man heller vil slå seg ned der.

Ingen løfter fra den nye ordføreren

Bjørnson betegner den økonomiske situasjonen som knalltøff. Men påtroppende ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygaard, kan ikke love noen bedring for næringslivet.

– Kommunekassa trenger de pengene for å finansiere skole og eldreomsorg. Men jeg er enig i at når det gjelder nyetablering, så kan eiendomsskatt være en sak.

– Jeg vil ikke ha noe bastant svar på det annet enn at vi kan vurdere eiendomsskattenivået på næring når vi på ett eller annet tidspunkt vil senke e-skatten noe. Men det er ikke noen programerklæring fra oss å gjøre noe med det, sier Nygaard.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mulig kompensasjon for ekstraarbeid

    Bør allerede betalte politikere få ekstra lønn for å planlegge den nye storkommunen i Indre Østfold? Det skal politikerne i Hobøl og Askim ta stilling til denne uka, skriver Smaalenenes Avis. Forslaget er at alle som møter i interim-nemnda skal få tre tusen kroner for hvert møte. Askim-ordfører Thor Hals sier til avisa at tanken er at de involverte skal få litt kompensasjon for et betydelig ekstraarbeid.