Hopp til innhold

Dyrk dine egne skudd og spirer

Hva med å dyrke dine egne spirer og spiselige planteskudd? Alt du trenger er frø, vann og et Norgesglass.

Brødskive med gulost og spirer

Topp osteskiva med hjemmedyrkede spirer

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

– Det gjentar seg hvert år. Rett etter nyttårsaften begynner det å klø i hagefingrene, og da er det bare å finne frem ertepakka, sier Heidi Hermanson.

Når såfingrene ikke kan vente

I vinduskarmen på kjøkkenet hennes står begre med skudd fra erter og bønner på rekke og rad.

Heidi Hermanson vanner skuddene

Heidi Hermansons hagesesong starter med spiselige skudd i vinduskarmen i januar.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Struttende grønne, og klare til å spises. Fire dager har det tatt fra ertene ble stukket i jorda til de nå har lange nok skudd til å spises.

Ertene og mungbønnene legger hun i bløt over natta før hun setter dem i lave begre med jord med et tynt lag jord over. I vinduskarmen i sørveggen, med et plastlokk eller plastfolie over, blir det rask fart på sakene.

Når skuddene er 10 centimeter lange er de klare til å spises. Hvis du kniper dem av over andre ledd, gror de videre, og du kan høste av dem en gang til.

– Det er jo ikke noe hokus pokus dette. Det er sunt og godt, og så er det moro fordi det går så fort. Du får litt minihageglede på vinteren, sier Heidi.

Ertespirer i vinduskarmen

Ertespirer klare til å spises.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Skudd og spirer

Heidi begynte med spirer på 70-tallet, og siden har hun alltid sørget for å ha nok til brødskivene gjennom vinteren.

– Ja, det har blitt 50 år med spirer. Skudd har jeg faktisk begynt med først de senere årene, sier Heidi.

Hva er egentlig forskjellen?

– Med spirer går det jo enda fortere, og du trenger kun vann og et glass å dyrke dem i. Jeg har skaffet meg en spireboks, men et Norgesglass fungerer like bra.

Dyrk skudd og spirer

Dyrk skudd og spirer av bønner, erter, linser og frø.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Legg frøene eller ertene du vil bruke i et Norgesglass. Slå vann over, og sil så vannet av igjen. Gjenta skylling av spirer to, tre ganger i døgnet. La glasset ligge og ha et håndkle over. De skal ikke ha lys.

De spirer allerede etter ett døgn, og kan spises etter to, tre døgn. Ha spirene over i en lufttett boks. De holder seg en uke i kjøleskap.

Næringsrikt tilbehør

Ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Cathrine Øverås Frisvold, anbefaler gjerne en daglig dose med spirer.

– Det er en fin måte å få i seg viktige næringsstoffer, og er bra for både fordøyelsen og immunforsvaret, sier Frisvold.

Spirer av linser

Dynket i vann og avsilt. Etter to døgn er linsespirene klare til å spises

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

– Fordi spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet, har de et mye høyere innhold av mineraler og vitaminer enn ferdige utviklede planter, og blant stoffene vi kan finne i de ulike typene er protein, fettsyrer, klorofyll, vitamin C og kostfiber.

Men hvor mye bør man spise av det?

– Man må spise store porsjoner for å få den store effekten, og det er det vel usannsynlig å gjøre. Men det har helt klart noe for seg å kombinere spirer og skudd i salaten og på brødskiva som en ekstra vitamin og mineralkilde.

– For meg er det medisin. En liten næringsbombe som du kan bruke både i salaten, på yoghurten, i smoothien og så videre, sier Heidi Hermanson.

Det blir velsmakende skudd og spirer av blant annet gule og grønne erter, linser, solsikkefrø, chia-frø og alfalfafrø.