NRK Meny
Normal

Dyrere mat i Sverige

I høst er det ventet at prisene på mjøl, brød, pasta og müsli vil øke med 10-30 prosent i Sverige. Grunnen er rekordhøye kornpriser.

Illustrasjonsfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

 Det nye i prisforhandlingene mellom næringsmiddelindustrien og handelsnæringen er at butikkjedene har gitt uttrykk for forståelse for at prisene økes.

- Det er verdensmarkedsprisen som påvirker sluttproduktet, og det spiller ingen rolle hva som skjer i Sverige, litt avhengig av hvilke varer vi snakker om, sier Thomas Svaton, som er direktør for Svensk Dagligvaruhandel til avisen Lantbruk.

 

 

Grensehandel

Det kan bli mindre attraktivt å handle i Sverige, dersom melprisene øker helt opp mot 30 prosent. Også brød, müsli, havregryn og pasta havner omtrent på dette nivået.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

30 prosent opp for mel

Det er ikke bare kornavtalene som driver opp de svenske matprisene, men også prisøkningen på melkepulver.

Økte matpriser er ikke bare et svensk fenomen, men et europeisk fenomen. Kornindustrien i hele Europa har økt sine priser overfor bakeriene.

I Storbritannia og Tyskland, de to største markedene i Europa, har kornprisen økt med 900 kroner pr. tonn.

Det kan føre til at melprisene øker helt opp mot 30 prosent, og også brød, müsli, havregryn og pasta havner omtrent på dette nivået.

- Visse faktorer som råvareprisene, driver opp totalprisen. På den annen side foregår det en effektivisering innen hele matvarekjeden som virker prisdempende. Dermed er det foreløpig usikkert hva nettoøkningen vil ende opp i ut til kundene, sier Björn Olsson, pressesjef hos  Ica, som står for annenhver matbutikk i Sverige til Lantbruk.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK