Hopp til innhold

Mattilsynet kan bøtelegge katteeiere

Katteeiere som drar fra katten uten tilsyn eller hundeeiere som drar fra hunden i en varm bil risikerer nå å få bot av Mattilsynet.

Katt

Drar du fra katten din uten at den har tilsyn risikerer du nå reaksjoner fra Mattilsynet.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Mattilsynet har lenge hatt tilsyn med at dyreeiere overholder dyrevernsloven og sørger for at katter, hunder og andre husdyr har det bra. Tidligere måtte Mattilsynet anmelde brudd på loven til politiet. Nå har Mattilsynets inspektører fått myndighet til å skrive ut gebyrer.

Tor Olav Aas

Veterinær Tor Olav Aas arbeider ved Mattilsynet i Ytre Østfold.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Dersom vi ser at noen har reist fra katten sin uten å sørge for stell kan vi gi en bot for det. Før måtte vi da gå til politianmeldelse. Politiet gjør så godt de kan, men slike saker ble nok ofte henlagt. Her i Østfold har politiet vært flinke, men det hender at det ikke er så lett å få politiet til å følge opp sånne, for dem små saker. For katten er det en stor sak, sier veterinær Tor Olav Aas ved Mattilsynet i Ytre Østfold.

Bot for elektrisk halsbånd

Mattilsynet i Østfold har allerede skrevet ut sitt første gebyr for brudd på Dyrevelferdsloven. Det gikk til en hundeeier som drev trening med hunden med et elektrisk halsbånd som gir støt. Dette er ulovlig og endte med en bot på 6000 kroner.

Aas forklarer at det er flere forhold som kan gi bot fra Mattilsynet: Det å ha hunder liggende i bur hele dagen er eksempelvis noe Mattilsynet vil slå ned på. Andre eksempler er når noen ikke gir hunden mat på flere dager eller lar hunden stå i solsteiken i timevis eller lar den ligge i en varm bil.

Bøter på flere tusen kroner

– Hva slags bøter risikerer man?

– Det er fra et par tusen kroner opp til 6000–7000. Det kan svi for folk, og vi synes ikke det er gøy å gi bot. Det vi vil er jo å få folk til å skjønne at de må stelle dyrene sine bra. Det er det som er vårt poeng. Men dersom noen ikke tar ansvar for dyrene sine har vi mulighet til å gi en reaksjon der og da, sier Aas.

Veterinær Ole Harald Johnsen ved Fredrikstad dyrehospital synes det er bra at Mattilsynet nå kan gi bøter.

Mindre byråkratisk

Ole Harald Johnsen

Veterinær Ole Harald Johnsen synes det er greit at Mattilsynet har fått mulighet til å reagere med bøter.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Jeg tenker det kan være et fint virkemiddel for Mattilsynet. De har jo savnet muligheten til å reagere uten veldig byråkratiske virkemidler i mindre dyrevernssaker, sier Johnsen.

– Er folk flinke nok til å passe på dyrene?

– Ja de aller, aller fleste er veldig flinke til å passe på dyrene sine. Det er heldigvis veldig sjelden vi ser alvorlige saker der det er snakk om direkte mishandling og vanskjøtsel.

Veterinæren forteller at dersom det er mistanke om vanskjøtsel varsler de Mattilsynet. Veterinærene og Mattilsynet har et svært godt samarbeid.

–Så blir det opprettet en sak hos Mattilsynet, de gjør et tilsyn og gjennomfører de tiltakene de synes er nødvendig, sier Johnsen.

Han er sikker på at Mattilsynets bøter vil gjøre det bedre for de firbente.