NRK Meny
Normal

Dykkere vil senke Hamen på 60 meters dyp

Norsk skip kan ende opp som svensk dykkereldorado.

M/S Hamen

Dette kan bli dykkeres lekeplass i Sverige. nå vil en klubb i Strömstad senke Hamen utenfor nasjonalparken.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er Strömstads sportsdykkerklubb som nå har rettet en forespørsel til svenske politikere om å få lov til å senke det norske skipet som ligger i Iddefjorden.

Dykkerne vil senke MS Hamen på 15 til 60 meters dyp utenfor den maritime nasjonalparken utenfor Strömstad, skriver Strömstads tidning.

– Vi synes det er en god ide, sier Christopher Andersen fra Strömstads sportsdykkerklubb til avisen.

– De har kikket på plasser utenfor nasjonalparken – utenfor skipsleder og fiskeplasser, sier miljø- og byggforvaltningens sjef i Strömstad kommune, Michael Olsson.

Etter oppslaget i lokalavisen, har samtlige medlemmer i dykkerklubben fått munnkurv. De ønsker ikke uttale seg mer om saken før over helgen.

LES OGSÅ:

Undersøker lovligheten i en senking

Ideen fikk dykkerklubben etter å ha fulgt en rekke avisartikler som har omtalt striden om det norskeide skipet. Planen er å bruke skipet til vrakdykking.

Nå undersøkes det om det er juridisk mulig å få senket skipet som er eid av stiftelsen MS Hamen.

Fartøyet har ligget i Iddejorden i lang tid og svenske myndigheter raser over at det ikke er blitt fjernet. Hamen var tidligere et vernet skip, men riksantikvaren trakk dette tilbake i sommer.

– Det er dykkerklubben som har ballen. Så vidt jeg vet, så er de tingen som har sagt nei, men det kreves tillatelse fra naturvårdsverket og det prøves av länsstyrelsen, sier Michael Olsson til avisen.

MS Hamen

MS hamen har måttet reddes fra å synke flere ganger.

Foto: Privat

Vil la skipet flyte til norsk side

Strømstad kommune og innbyggerne langs svensk side av Iddefjorden har under flere år ergret seg over at MS Hamen har blitt liggende.

Nå ser det ut til at det kommer ny kraft inn i arbeidet med å få bort båten, noe Strømstad kommune er svært godt fornøyd med.

– Västra Götalands län har nå tatt på seg ledertrøya, og skal få fortgang i å få fjernet MS Hamen fra Iddefjorden, sier Strømstad kommunes varaordfører Sven Moosberg til nrk.no.

Han har under flere år tatt til orde for at skipet må vekk, og har også ytret at sivil ulydighet med å kappe trossene, og la skipet flyte over til Norge, kunne være en løsning.

LES OGSÅ:

Må vekk innen 15. desember

– Jeg har vært på Hälle flere ganger og sett det tragiske skipet. Det er skrot og må vekk, sier Moosberg.

Eierne av den norske skipet har nå fått frist til 15. desember med å få bort MS Hamen fra Hälle på svensk side av grensefjorden mellom Norge og Sverige.

Klarer de ikke det, vil de bli bøtelagt med 100 000 svenske kroner per måned skipet ligger etter denne fristen av Västra Götalands län.

Det tas ikke hensyn til om vedtaket skulle bli anket.

SE VIDEO: Hamen synker

Video 076e75fc-9d8e-4bb1-badc-aaef91d7d4a1.jpg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.