NRK Meny
Normal

Dumper prisen på leiligheter

Sarpsborg-firmaet Planbo as sitter med 250 usolgte leiligheter. Nå dumper de prisene.

Fredriksten brygge, Halden

Planbos boligprosjekt 'Fredriksten brygge' i Halden (midt i bildet) har ikke vært lett å selge. Nå kuttes prisen på de dyreste leilighetene med opp mot 10 prosent på grunn av stagnasjon i boligsalget.

Foto: www.planbo.no

- Jeg vil ikke kalle det dumping, men det er klart at det er et betydelig prisnedslag, sier Carsten Lier i Faktor Eiendom ASA, som eier Planbo.

Han forteller at når det gjelder leilighetene på Fredriksten brygge i Halden, så tilbys nå nye kjøpere 12 måneders betalt fellesgjeld, renter på fellesgjeld dekket for et år og et saftig prisavslag.

- For de dyreste leilighetene snakker vi om opp mot 400 000 kroner i prisavslag, sier Lier til NRK.

"Halden flotteste leilighetsprosjekt"

Leilighetsprosjektet "Fredriksten brygge" ligger ved gjestehavna i Halden med utsikt rett til festningen i Halden.

De rundt 40 leilighetene ligger på og nær bryggepromenaden i sentrum av Halden, kloss opp til butikker, kommunikasjon, sjø og båtliv.

Allikevel har de vært vanskelige å selge leilighetene.

- Markedet har vært tregt. Det har stoppet opp, og det siste året har vært veldig dårlig ikke bare for prosjektet "Fredriksten brygge", men for hele boligmarkedet, sier Lier til NRK.

Video nsps_upload_2009_3_17_17_58_13_937.jpg

- Ikke noe galt med produktet

- Prosjektet her ved Haldens gjestehavn er ikke annerledes enn for andre leilighetsprosjekter, og vi tror verken beliggenheten eller prisene skal avskrekke noen, snarere tvert imot, sier han.

Fredriksten festning, Halden

Utsikten til Fredriksten festning til tross; Planbo må dumpe prisene på leilighetene ved Gjestehavna i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

De første 18 leilighetene stod klare for visning i mars 2008, og de neste 22 er innflytningsklare i mars i år.

Lier tror ikke mye negativ omtale av begrepet "fellesgjeld" alene er årsaken til at "Fredriksten brygge" ikke har slått an.

- Jeg tror ikke "fellesgjeld-problematikken" er eneste grunn. Vi opererer med en garanti. Det vil at om noen i dette borettslaget ikke klarer å betale sin gjeld, så havner ikke regningen i postkassene til naboene i borettslaget, sier han.

Det samme gjelder usolgte leiligheter.

- Vi garanterer for prisen, og ingen behøver å betale mer enn for sin enhet og sin del av fellesgjelden hos oss, sier han.

Les også:
Forbyr salg av lavinnskuddsboliger
Bolig-sjargongen

250 usolgte boligenheter på Østlandet

Men det er ikke bare i Halden at Planbo sliter med å omsette leiligheter.

Sarpsborg-firmaet går hardt ut i en kampanje i disse dager, og dumper prisene også i Sarpsborg, Mysen, Jessheim, Drøbak og på Kongsberg.

- Lageret av usolgte enheter har vokst veldig. For Planbo sin del sitter vi med 250 leiligheter på Østlandet etter stagnasjonen i boligmarkedet, sier Carsten Lier til NRK.

Han tilbakeviser at de mange usolgte leilighetene utgjør noen trussel mot firmaets eksistens.

- Dette truer ikke Planbo as. Disse boligenhetene er ferdig finansiert og flere av disse enhetene har gode leinntekter, sier han.

Venter tre års stagnasjon

Ved å kutte massivt i prisene, tilby betalt fellesgjeld og renter av fellesgjeld, mener Planbo at de nå møter markedet på en fornuftig måte.

- Nå har vi iverksatt tiltak i selskapet for å møte inntil tre år med en usikker martkedssituasjon. Vi tror denne kampanjen vi nå står foran vil bidra til å øke folks interesse, og at dette vil slå positivt ut for oss, sier han.

På forespørsel fra NRK om hvor lenge Planbo as tåler å sitte med et såvidt stort antall usolgte leiligheter på handa, svarer Lier at det er en kostbar situasjon for selskapet.

- Det er dyrt å ha så mange usolgte enheter i porteføljen. Vi ønsker å utvikle nye prosjekter og fornye den porteføljen vi har. Dette markedstiltaket vi nå trår til med tror vi bidrar til framdrift i våre prosjekter, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.