NRK Meny
Normal

Duket for utstilling

Du kan ikke ta snarveier når gamle, glemte linduker skal gjøres klare for presentasjon på det historiske senteret i Rakkestad. Torill og Anita har oppskriften klar.

Torill Svervemoen Heen og Anita Haglund Grindvold

Torill Svervemoen Heen og Anita Haglund Grindvold har oppskriften på å redde fram feinschmecker-dukene nennsomt laget for flere generasjoner siden.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Næ, se der, a!

– Det der er hjemmeavla lin, de greiene der.

– Og antagelig hjemmebrent.

Det er stor oppstandelse inne på Historica, Rakkestads historiske opplevelsessenter. Torill Svervemoen Heen og Anita Haglund Grindvold sjekker en gammel linduk. På et dekket festbord ligger et prakteksemplar, reddet fra et dødsbo. Duken er hundre år gammel, og unngikk så vidt å havne i søppelet.

Torill Svervemoen Heen og Anita Haglund Grindvold

Rull, sttryk, og rull igjen.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Det er viktig å ta vare på de gamle dukene. Da legger vi gjerne litt jobb i det, sier Torill Svervemoen Heen.

– For etterkommere etter mennesker som har laget disse må de ha en kjempeverdi. Men det er så trist at mange kanskje ikke vet hva de har. De tror kanskje det er et gammelt laken.

– Men det er et smykke.

– Nå du tar opp en duk som har vært veldig skitten, og den er helt hvit igjen: Det er nesten som magi, ikke sant, spør Anita Haglund Grindvold retorisk.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Motsatt kjørefelt før dødsulykke

    Ifølge svenske medier skjedde dødsulykken på E18 ved Årjäng på fredag etter at en personbil kom over i feil kjørebane og kolliderte med en lastebil. En 58 år gammel kvinne fra Halden omkom i kollisjonen. En 62 år gammel mann er til behandling for alvorlige skader på sentralsykehuset i Karlstad.

  • Jernalderfunn datert i Rygge

    Arkeologiske funn av rundt femti hus og femten graver i området ved Carlberg gård, Dilling og Såstad i Rygge er datert til tidlig jernalder. Det skriver Moss Avis. Utgravingene skjer i forbindelse med utbyggingen av nytt jernbanespor.