NRK Meny
Normal

Dugnad mot underskudd

Politikerne i Halden vedtok torsdag et tverrpolitisk skippertak for å få økonomien i kommunen på rett kjøl. - Ansvarsfraskrivelse, sier Frp. 

 

Halden kommune
Foto: NRK

Formannskapet i Halden kommune behandlet torsdag økonomirapporten per 30. april i år, som viser at Halden kommune har et prognostisert avvik på driftssiden på om lag 32 millioner kroner i 2007 dersom det ikke igangsettes korrektive tiltak.

Aps Svein Olaussen har tatt initiativ til et tverrpolitisk skippertak for å nå balanse i budsjettet for 2007, men først etter en lang debatt i formannskapet  ble dette vedtatt, skriver Halden Dagblad.

 

Henrik Rød

-Dette er en dramatisk ansvarsfraskrivelse fra Ap og Høyre, sa Henrik Rød til forslaget om tverrpolitisk økonomidugnad.

Foto: Privat

- Ansvarsfraskrivelse

Henrik Rød (FrP) følte imidlertid at Ap og Høyre med dette prøvde å fraskrive seg ansvaret for den økonomiske situasjonen i Halden kommune.

Frp har sammen med Ap og Høyre styrt kommunen etter valget i 2003 frem til i fjor høst, da partiet brøt ut av flertallssamarbeidet.

Det er budsjettet til Ap og Høyre som ble vedtatt i kommunestyret i desember i fjor.

- Jeg stusser over formen på dette. Det har vært en tradisjon på dette i Halden at det er de som har vedtatt budsjettet som tar ansvar for at det er i henhold. Nå vil man i stedet ha med alle partier. Dette er en dramatisk ansvarsfraskrivelse fra Ap og Høyre, sa Henrik Rød i følge Halden Dagblad.

- Større utfordringer

SVs Mons Hvattum mente i formannskapet torsdag at Halden kommune står overfor alvorlige økonomiske utfordringer, større enn det rådmannen presenterer.

- Antagelig er utfordringene større enn de 32 millioner kronene rådmannen nevner. Spørsmålet er da hvilke partier som ønsker å bidra, fremholdt Hvattum.

Halden Dagblad skriver at Svein Olaussen på sin side hevdet at det ikke var noen nevneverdig dramatikk i kommuneøkonomien foreløpig.

- Selv om det står i media at det går sånn og sånn, så går det ikke sånn. Jeg er noe mer avslappet enn en del andre her, og jeg føler at situasjonen er håndterbar, mente Ap-gruppelederen.

Fulgte ØKON

Utvalg for økonomi og næring (ØKON) har fra før av vedtatt at rådmannen analyserer utviklingen i ”Andre driftsutgifter” for perioden 2004-2007 og at han skal komme tilbake til dette i den neste økonomirapporten den 31. august.

I tillegg har ØKON vedtatt at ”det må avklares hvilke forutsetninger og tiltak politisk nivå vil legge til grunn partiene imellom for å oppnå budsjettbalanse på kort og lang sikt. Det forutsettes at rådmannen starter drøftelsene med de ansattes organisasjoner i nær fremtid”.

ØKON fattet dette vedtaket 7. juni, og et enstemmig formannskap i Halden kommune fulgte opp dette vedtaket torsdag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for ulovlig gevær


    En mann i slutten av 50-årene er dømt til fengsel i 16 dager, etter at politiet fant et salonggevær med avsaget løp hjemme hos mannen i fjor sommer. Politiet rykket ut til boligen i Fredrikstad, etter melding om at det ble truet med kniv der. Mannen erkjente ikke straffskyld da saken var var oppe for tingretten. Retten kom likevel fram til at mannen oppbevarte våpen uten tillatelse.