NRK Meny
Normal

Dropper kontroll av badevannet

Turistsjefen gremmes over politikernes sparetiltak.

Badevann

Turistsjef Ann Jorid Pedersen (i midten) frykter at politikernes sparetiltak kan gå utover Fredrikstads omdømme som reiselivsby.

Foto: Tomas Berger / NRK

Mens andre kommuner jobber iherdig for å sikre skyhøyt nivå på badestrendene, seiler Fredrikstad akterut og velger å droppe kvalitetssjekken for å spare penger:

Bruker sparekniven

Fredrikstads politikere har avgjort at kvaliteten på badevannet omkring i kommunen ikke lenger skal sjekkes.

Video nsps_upload_2009_6_25_16_37_6_303.jpg

Årsaken er at kommunen må spare penger.

Det ble nylig kjent at Fredrikstad skal redusere antall legionella-kontroller i Glomma, en sykdom som har tatt livet av 12 personer i Sarpsborg og Fredrikstad siden 2005, for å spare 5.000 kroner.

Nå skal kommunen også kutte ut kontroll av badevannkvaliteteten omkring i kommunen i sommer. Slik skal ytterligere 60.000 kroner spares.

- Må sjekke vannet når man ber folk komme hit

Turistsjef i Fredrikstad Ann Jorid Pedersen gremmes:

- Jeg synes det er veldig uheldig. Når man satser på badegjester og reiseliv og inviterer masse mennesker hit - vi får jo veldig mye folk på besøk for å bade - bør man som en minsteservice kunne sjekke vannet, sier Pedersen.

Konsekvensen av sparetiltaket er at badegjestene ikke kommer til å få beskjed dersom vannkvaliteten av forskjellige grunner skulle bli forringet.

Utslipp kan skje uten å bli oppdaget

I fjor sommer oppdaget Avdeling for miljørettet helsevern i Fredrikstad kommune redusere antall legionella-kontroller som renner ut på stranden ved Andersenslippen.

Folk ble derfor frarådet å bade i området.

I sommer er det fare for at slike utslipp ikke kommer til å bli oppdaget og at folk derfor ikke får vite om dem.

Strand i Kristiansand

Slik ser bystranda i Kristiansand ut. Byen satser på å skape seg et godt rykte som badeferiested. Fredrikstad, derimot, skal ikke engang sjekke badevannet i sommer.

Foto: NRK

- Kan skade Fredrikstads omdømme

Turistsjef Pedersen mener at dette kan gå utover Fredrikstads omdømme som turistkommune.

- Jeg skjønner at kommunen må spare penger. Det forstår vi alle. Men spørsmålet er om det er god økonomi når det kommer til stykket. Hvis det skjer noe en vakker dag slik at mange blir syke, vil jeg tro at det går hardt ut over vårt omdømme som reiselivsby. Man kan spare seg til fant noen ganger, sier Pedersen.

Hver sommer siden 1960-tallet har badevannet i Fredrikstad blitt kontrollert, men i sommer blir det ingen kontroller.

Vannkvalitet og rene strender prioriteres høyt andre steder.

Kristiansand kommune jobber iherdig for å sikre sitt gode rykte på strand og i vann, og har fått internasjonal anerkjennelse, deriblant EUs blå flagg, for sin bystrand.

- En paradoksal situasjon

Noe slikt kan Fredrikstad nå se langt etter.

- Det er et paradoks, fordi turistsjefen i Østfold har diskutert dette med blått flagg og en skikkelig storsatsing på strender i fylket. Riktignok har vi foreløpig ikke igangsatt en slik satsing, men det er et paradoks at vi samtidig med å diskutere ambisjonen om å kunne konkurrere med de beste i Norge, ramler ned og ikke kan få sjekket badevannet engang, sier Pedersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.